Fortsæt til indhold

Kort tid, der flytter dig for altid

Cyberværne­pligt

Nye udfordringer både fysisk, mentalt – og digitalt

Under en cyberværnepligtsuddannelse får du en grunduddannelse som soldat og en overbygning med specialisering i IT og cybersikkerhed. Du bliver trænet i at beskytte os mod fx trusler som hacking og andre cyberangreb.

Som alle andre værnepligtige bliver du styrket fysisk og mentalt og lærer at arbejde under pres. Du får en masse færdigheder med dig og lærer bl.a. førstehjælp. Derudover får du en uddannelse i cyberbeskyttelse, hvor du bl.a. lærer at monitere, identificere, eskalere og træffe foranstaltninger til at modgå cyberangreb. På den måde bruger du mange sider af dig selv og får en masse kompetencer, som du kan tage med dig resten af livet.

De første fire måneder af cyberværnepligten er basisuddannelse, som du kan tage ved enten Hæren (Fredericia), Søværnet (Frederikshavn) eller Flyvevåbnet (Karup). Efterfølgende fortsættes uddannelsen i Fredericia, hvor du vil lære færdigheder og opnå viden indenfor IT og cyber. Efter du har færdiggjort cyberværnepligten, kan du forsætte en karriere i Forsvaret - enten civilt eller militært.

Hvordan er rammerne under uddannelsen?

Hvor meget tjener man?
Under uddannelsen får du 8.492,76 kr./mdr., som er skattepligtigt (1. oktober 2023 takst).
Du betaler selv for kost under uddannelsen, men du får kostgodtgørelse på 249 kr./pr. kalenderdag, som er skattefrit (1. oktober 2023 takst).

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Uddannelsen tager i alt 10 måneder at gennemføre, hvor de første 4 måneder er basisuddannelsen.

Hvor skal jeg bo?
Cyberværnepligten kan tages ved de tre værn, som i forvejen har værnepligtige. Du bor derfor på kasernen (Fredericia, Frederikshavn eller Karup) med de øvrige værnepligtige de første 4 måneder, hvorefter du overføres til Cyberværnepligten i Fredericia.

Hvordan søger jeg?
For at tilmelde dig afprøvning til cyberværnepligten, skal du rette henvendelse til Værnepligtssektionen via kontaktformularen på Borger.dk og oplyse om ønsket afprøvningsdato.

Hvis du opfylder kravene, vil du modtage besked i e-boks.

Hvornår er der afprøvning?
Der afholdes afprøvning sidste fredag i udvalgte måneder. Afprøvningen finder sted ved Forsvarets Dag i Fredericia.

Vi forventer, at afprøvning til Cyberværnepligten starter til august 2024. Du kan først melde dig til afprøvning, når datoerne fremgår af denne side.

Du vil få dine rejseomkostninger dækket ved brug af offentlig transport.

Hvad får jeg med mig?
Efter endt værnepligt modtager du desuden et uddannelsesbevis, som værdisætter og beskriver den viden, færdigheder og kompetencer, som du har opnået. Uddannelsesbeviset kan anvendes ved f.eks. ansøgning til studie eller ved jobsøgning.



Hvad kræver det?

Du kan søge cyberværnepligtsuddannelsen, hvis du er fyldt 18 år, har bestået folkeskolens afgangsprøve samt er vurderet 'egnet eller ’begrænset egnet' på Forsvarets Dag.  



For at komme ind skal du derudover

  • Have sproglige/skriftlige kompetencer i dansk (læse, forstå og skrive tekniske dokumenter) og engelsk (læse og forstå tekniske dokumenter)
  • Have kendskab til installation af klient operativsystem
  • Have en generel netværksforståelse
  • Have kendskab til en computers opbygning
  • Kunne sikkerhedsgodkendes til HEMMELIGT

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om mere om uddannelsen, kan du kontakte os på 72819000 mandag til torsdag kl. 10.00-14.00 og fredag kl. 10.00-12.00.

Du kan se flere billeder og læse mere om hverdagen på Cyberværnepligtens egen hjemmeside www.cvpl.dk 

  • Basisuddannelse
    4 måneder i Hæren, Søværnet eller Flyvevåbnet
  • 18 uger i Fredericia

  • Praktik
    2 uger i Hæren og Søværnet
  • Afsluttende øvelse
    2 uger i Fredericia

ALLE VÆRNEPLIGTS-
UDDANNELSER