Fortsæt til indhold

På patrulje i Middelhavet

At sikre immigranters overlevelse

Med livet som indsats

 

Hvert år ankommer millioner af immigranter til EU's grænser i håb om en bedre og tryggere tilværelse. Rejsen er lang og barsk for immigranterne, og det er ofte med livet som indsats, at de forsøger at vende deres skæbne til det bedre. En af vejene til EU går over Middelhavet til Grækenland, hvor tusinde af immigranter risikerer alt ved at krydse farvandet i små, overfyldte gummibåde, uden redningsveste, og i ly af nattens mørke. Det er ikke alle, der når sikkert i land.

Christian


Alder:

34 år.

Titel:
Kaptajnløjtnant.

Uddannelse:
Taktisk officer i Søværnet.

Virke:
Skibschef på Knud Rasmussen.



Operation Frontex
Den enorme flygtningestrøm er en markant problemstilling i det europæiske samarbejde. I 2019 deltog Christian i operation Frontex - en europæisk ledet operation til formål at udføre kontrol ved EU's grænser. Som officer og kaptajn havde Christian ansvar for en besætning bestående af tre fra Søværnet, to danske politibetjente og en græsk forbindelsesofficer. Deres opgave var at udføre grænsekontrol i det græske farvand mellem Grækenland og Tyrkiet, og kontrollere flygtningestrømmen, men opgaven kunne hurtigt ændre karakter. ”I det øjeblik et fartøj krydsede grænsen, så overgik vi til en redningsoperation, hvor opgaven bestod i at få immigranterne sikkert i havn.”

Ukendt farvand

Sug i maven
Forinden Christians første patrulje gik hans overvejelser på, hvad han kunne blive mødt af ude på det ukendte farvand. ”Første del blev at lære farvandet at kende, dernæst gik tankerne på immigrantbådene – er der nogen, som er kommet til skade? Er der nogen, som er bevæbnet?” Tiden op til den første patrulje brugte Christian til at forberede sig selv og sit mandskab på de forskellige scenarier som de kunne komme ud for. Her kom Christians ledelsesevner i spil, da det var vigtigt at få lagt en klar plan i samråd med besætningen.

Den første hændelse
Solen var så småt ved at stå op og signalerede, at Christians patrulje lakkede mod ende. Men inden de kunne begive sig mod havn, modtog Christian og besætningen et opkald om en immigrantbåd. ”Idet vi nærmede os gummibåden, så begyndte politibetjentene at anråbe immigranterne. I første omgang stoppede de ikke – immigranterne vidste ikke, hvor de var og turde derfor ikke stoppe. En af vores politibetjente, der kunne arabisk, fik kommunikeret, at immigranterne befandt sig på græsk territorium, og at besætningens hensigt var at få dem sikkert i land. Først der stoppede de op.” Efterfølgende blev immigranterne taget ombord, dokumenteret og kontrolleret en ad gangen. I gummibåden var omkring 30 immigranter uden redningsvest. De befandt sig nu sikkert på fordækket af Christians skib.

Christian med walkie

Jeg tror ikke, at vi forstår, hvad immigranter kommer fra, og hvad de har været igennem.

Christian, Kaptajnløjtnant

Den barske realitet
Iblandt immigranterne var både ældre mænd og kvinder og forældre med deres små børn på armen. Mødet med immigranterne gav Christian en dybere forståelse for de omstændigheder immigranterne flygter fra. ”Den risiko de løber, det må være et tegn på, at det de kommer fra, er så slemt, at de er villige til at risikere deres liv. Det må også betyde, at de inderligt tror på, at vejen til et bedre liv er at komme ind i EU.” Efter den første hændelse samlede Christian sin besætning for at sikre, at alt var gået som forventet, og tale om hvad de eventuelt skulle ændre til næste gang. ”Som leder med ansvar for besætningen, så kommer deres ve og vel i første række.”.

Med til at gøre en forskel

I løbet af Christians deltagelse i Frontex-operationen kom han ud for tre hændelser og reddede ca. 100 immigranter i land. Den unikke oplevelse gav Christian en personlig tilfredsstillelse, som han husker tilbage på. ”Følelsen af at have hjulpet mennesker sikkert i havn og vide, at man var med til at gøre en forskel, var det, jeg tog med derfra.”

Daglige virke
I dag er Christian skibschef på inspektionsfartøjet, Knud Rasmussen, der primært sejler i Grønland. Ombord Knud Rasmussen er Christian ansvarlig for 19 besætningsmedlemmer med opgave at håndhæve Danmarks suverænitet og indgå i eventuelle søredninger. ”Det er essentielt for mig at tage ansvar for en besætning i et af verdens mest barske farvande. Vi er der for at hjælpe, men der ingen, der kommer for at hjælpe os.”

To soldater ser på et kort

Det falder officerer naturligt at tage ansvar for andre.

Christian, Kaptajnløjtnant

At være leder
Når Christian skal træffe kritiske beslutninger, trækker han på sin erfaring og sin officersuddannelse, men står man ansigt til ansigt med det ukendte, så må man også have modet til at stole på sin intuition, fortæller Christian. ”En god leder lytter til sine folk og tager dem med på råd. Det er én, der tør stå på mål for sine beslutninger og tør erkende, hvis man har taget en forkert beslutning.” Netop disse karaktertræk bestræber Christian sig på at udvise til dagligt, hvor hans overblik og ro er med til at gøre en forskel i Grønland, som det gjorde i Middelhavet.