Fortsæt til indhold

Marie fortæller

FRA CBS TIL HÆREN

”På CBS ville jeg være perfekt. Her lærer vi at risikere noget”

Marie var halvt igennem HA almen på CBS, da hun hørte om muligheden for at bruge sin bachelor til at søge ind på Officersuddannelsen. ”Det var slet ikke oplagt for mig at blive officer. Der er ingen fra min familie, der har gjort karriere som officer i Forsvaret. Men jeg elsker at udfordre mig selv.”
Får respekt, hvis man tør fejle
Marie var med egne ord ”fuldstændigt solgt”, da hun så Frederiksberg Slot, hvor Hærens Officersskole holder til. Men det er ikke den eneste grund til, at valget faldt på Hæren, da hun skulle vælge officersuddannelse. ”Der er lidt mere fart på, og det er lidt mere beskidt her. Det kan jeg godt lide”. Skiftet fra CBS til Forsvaret har betydet en ny måde at gå til opgaverne på. ”Mange af os er vant til at være perfektionister. Det var jeg også på CBS, hvor jeg altid ville være sikker på, at jeg gjorde det rigtigt. Det er ikke det, det handler om her. Og det er i sig selv udfordrende. Her øver vi os i at handle på usikkert grundlag. Vi skal lære at acceptere, at det, vi gør, ind i mellem kun er 70 % rigtigt – men det er meget bedre end at handle for sent. Man har ikke altid tid til at vente på den helt optimale løsning, hvis man leder en gruppe på en skarp mission. Man er nødt til at risikere noget og så leve med de konsekvenser, det har. Det kræver mod, og det bliver vi trænet til. Her får vi ikke respekt, hvis man ikke tør handle og lave fejl.”
Marie

Det er sjovt at være i en gruppe af meget forskellige fagligheder – at arbejde tæt sammen om en fælles sag med nogle, der ikke ligner dig."

Marie, taktisk officer i hæren

Varde var det fedeste
Uddannelsen starter med en militærfaglig grundskoling i Varde. Her mødte Marie sine nye holdkammerater – en blandet gruppe af folk fra bl.a. statskundskab, jura, fysioterapi, militær fysisk træning og historie. Mange af dem havde heller ikke været i Forsvaret før, og de blev nu introduceret til soldaterlivet: ”Jeg kunne godt lide den del af uddannelsen. At sove 12 sammen på sovesal, være på presture og få fysiske udfordringer. Vi fik et enormt fællesskab og rykkede os meget hurtigt, så vi allerede efter ca. en måned var på niveau med dem, der havde været værnepligtige. Men det er en fordel, hvis man er glad for naturen, så man kan sætte pris på de oplevelser, man får. Man må gerne være sådan lidt af et ”feltsvin”, som vi kalder det. Dvs. at man viser, at man godt kan løse opgaven, selvom man er våd.”

Pres er lærerigt
De fysiske udfordringer kan nogle gange være hårde, men ifølge Marie er det også det, som er med til at udvikle kadetterne: ”En dag havde vores delingsfører lagt en uforberedt natteøvelse ind på en tur, der i forvejen var ret våd og fysisk anstrengende. Vi fik frarøvet søvn og mad - og vi vidste ikke, hvornår det ville slutte. Det var virkelig udfordrende. Vi skulle jo også løfte dem, der ikke selv havde kræfterne. Når man er presset på den måde, kommer folks ”sande jeg” frem. Og det er også meningen, for man er nødt til at kende hinanden på godt og ondt, hvis man skal kunne stole på hinanden. Selvom det kan være hårdt at blive presset, giver det fælles oplevelser. Vi taler stadig om den tur.” Marie mener ikke, at det er noget problem at være kvinde i Forsvaret. ”Tværtimod. Det er fedt”. Der bliver ikke gjort forskel overhovedet, og det er vigtigt. Vi bliver stillet overfor de samme test, så alle ved, at når man er med, så er det, fordi man har det, der kræves.”
 
Teori i praksis
Marie har haft glæde af den akademiske metode og studieteknikken fra sin akademiske uddannelse, og hun kan også genkende flere af de teorier, som hun lærte på HA. ”Men her bruger vi dem mere i praksis. Man får ikke point for at komme med en kritik af en teori. Vi tager de dele, som kan omsættes til handling, og så træner vi dem. Der er hele tiden en vekselvirkning mellem teori og praksis.

Der er mange af Maries tidligere studiekammerater, der ikke forstår, hvad hun laver. ”Det er, som om nogle gamle forestillinger om Forsvaret slører billedet. De tror, ”vi leger soldat” – selvom mange af dem, der gerne vil lede og arbejde med mennesker, ville have enorm glæde af uddannelsen. Mine bedste venner synes, det er fedt – og mine forældre er enormt glade for at se, at jeg er et sted, hvor jeg har mig selv med. Jeg plejer ikke at lægge store planer for fremtiden, men her kan jeg virkelig godt se mig selv i fremtiden.”

Marie mener selv, at officersuddannelsen har udviklet hende meget personligt: ”Tidligere var jeg måske lidt af en pleaser. Det er jeg ikke på samme måde længere. Nu kender jeg mine grænser. Jeg har også lært at tale til en gruppe. Det er fedt, for jeg vil gerne undervise en dag. Jeg glæder mig i det hele taget til at komme ud og være leder for en gruppe og finde min egen ledertype.”
topbanner-uniform

EN ANDEN VERDEN - NY DOKUSERIE OM OFFICERSUDDANNELSEN


I august 2020 startede en gruppe unge akademikere på Hærens officersuddannelse. En del af dem har aldrig været i Forsvaret.

Følg dem, når de lærer, hvorfor de skal have styr på deres stumper, og hvorfor det ikke hedder at ”lege soldat”. Hvad betyder det at blive udnævnt til sergentelev– og kan man ikke være ligeglad med, hvilken farve ens baret har? Hvor langt kan man komme med positive tanker under en prestur – og hvorfor er det så vigtigt at begå fejl?

Se dokuserie

LEDER DU EFTER DEN RETTE OFFICERSUDDANNELSE?

Få overblik over officersuddannelsernes opbygning og muligheder,
og find de uddannelser, der passer til dig.

Officer i Hæren

1 uddannelse

Se uddannelse i Hæren

Officer i Søværnet

3 uddannelser

Sammenlign uddannelser i Søværnet

Officer i Flyvevåbnet

3 uddannelser

Sammenlign uddannelser i Flyvevåbnet

Officer i Beredskabsstyrelsen

1 uddannelse

Se uddannelse i Beredskabsstyrelsen