Fortsæt til indhold

Bliv afprøvet til værnepligten i Grønland

Denne sider er under opdatering

 

AFPRØVING I GRØNLAND

Grønlandske mænd og kvinder fra 18 år med bopæl i Grønland kan blive afprøvet til værnepligtsuddannelsen i Grønland, hvor de unge kan indgå aftale om værnepligtsuddannelsen med det samme. Værnepligtsuddannelsen finder sted i Danmark.

OBS: Den planlagte værnepligtsafprøvning i juni 2021 er desværre aflyst.

Læs mere om værnepligtige grønlændere

Hvordan foregår afprøvningen?

Et afprøvningshold vil stå klar, og selve afprøvningen forventes at vare 1½ time og består af en intelligenstest, lægeundersøgelse og vejledning. 
Efter afprøvningen vil der være mulighed for at melde sig til en række værnepligts­uddannelser i de tre værn samt Beredskabsstyrelsen i Danmark.

Læs mere om værnepligten

Krav for at blive værnepligtig:

  • Et tilfredsstillende danskniveau
  • Man skal være vurderet egnet
  • Man skal være mellem 18-30 år 

Kontante fordele ved værnepligten:

  • Løn: 8.075,26 kr./mdr. (skattepligtig, 1. april 2021 takst)
  • Kostpenge: 232,00 kr. pr. dag (skattefrit)
  • Indkvartering
  • Fri transport i Danmark
  • Uniform og udrustning

FAKTA


Du trækker ikke lodnummer
Der bliver altså ikke trukket lodnummer, som mændene gør i Danmark på Forsvarets Dag.

Er du egnet?
Bliver du erklæret egnet eller begrænset egnet, kan du melde sig til en række værnepligtsuddannelser i de tre værn (Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet) og Beredskabsstyrelsen i Danmark.

En del af det nye forsvarsforlig
Afprøvning i Grønland til værnepligtsuddannelsen afholdes som følge af det nye forsvarsforlig, der trådte i kraft i januar 2018, og som foreskriver, at der skal gennemføres værnepligts-afprøvning for frivillige i Grønland.

Mød Ria

Mød Ria fra Ilulissat før værnepligten.

Mød Asbjørn

Mød Asbjørn fra Aasiaat under værnepligten.

Mød Minik

Mød Minik fra Nuuk efter værnepligten.

scroll down
Nuka

Det betyder ikke så meget, hvor man kommer fra, for man får det her sammenhold. Det er virkelig fedt, det er det - og jeg vil råde andre til at prøve det.

Nuka, værnepligtig i 2018

SPØRGSMÅL OG SVAR

I Nuuk, Sisimiut, Aasiaat og Qaqortoq. Afprøvningen afholdes på det lokale hospital.

Nej. Du møder bare op i det angivne tidsrum.

Ja, du skal være mellem 18-30 år.

Du skal bestå en intelligenstest og en helbredsundersøgelse. Intelligenstesten indeholder matematik, logisk tænkning, danskforståelse og figursammensætning.

Den tager ca. 2 timer. Det kan variere, hvis der er mange ansøgere.

Ja, hvis du består intelligenstesten og helbredsundersøgelsen.

Ja. Du skal kunne forstå, tale og læse dansk på et tilfredsstillende niveau.

Det er muligt at tage værnepligt i Søværnet, Hæren, Flyvevåbnet og Beredskabsstyrelsen og du kan vælge mellem de pladser, der er ledige.

Ja.

Du får 8.082,77 kr./mdr. i løn (skattepligtig, 1. april 2020 takst). Derudover får du som

værnepligtig kostpenge, som er 215 kr. pr. dag (skattefrit).

Hvordan får jeg adgang til digital post?
Du skal bruge NemID for at logge på e-Boks, SKAT og meget andet. Det er derfor vigtigt, at du hurtigt får bestilt NemID, hvis du ikke allerede har det. Det kan bestilles på www.NemID.nu.

Hvor finder jeg min digitale postkasse?
Forsvaret sender information til dig til din digitale postkasse. Du kan læse din digitale post på www.e-Boks.dk eller www.borger.dk. Du skal sikre dig, at du kan modtage digital post, så du kan modtage bekræftelse på aftalen om værnepligt, indkaldelse, samt velkomstbrev fra dit tjenestested.

Hvordan får jeg udbetalt min løn?
For at du kan få udbetalt løn i din værnepligt, skal du oprette en Nem-konto inden du starter din værnepligt. Din private bank kan hjælpe dig.

Som værnepligtig modtager du 8.082,71 kr. pr. måned i løn (skattepligtig, april 2020 takst) og 215 kr. pr. måned i kostpenge (skattefrit, april 2019 takst).

Hvordan undgår jeg at betale for meget i SKAT?
Hos SKAT skal du oplyse din ca. skattepligtige indkomst i de måneder du er i Danmark. Dette skal oprettes som udenlandsk indkomst, hvis du beholder din adresse i Grønland. Du vil modtage 8.082,71 kr. (tal fra april 2020) pr. måned i løn som værnepligtig, der er skattepligtige. Det skal du gange med det antal måneder du er værnepligtig.

Du skal kontakte SKAT i Danmark på tlf. 72 22 28 28 for at få oprettet et skattekort og få lavet en forskudsopgørelse. Hvis du bliver længere tid i Danmark, enten ved Forsvaret eller anden virksomhed, hvor du får løn, skal du huske at gå ind og rette din ca. indkomst på www.SKAT.dk.

De Grønlandske Huse i Danmark kan også hjælpe med gode råd. Du kan finde kontaktoplysninger (telefon og mail) her.

Skal jeg beholde min adresse i Grønland?
Ja, for at få dækket betalingen af din rejse til og fra Danmark af Forsvaret, skal du beholde din adresse i Grønland.

Din rejse til og fra Danmark dækkes af Forsvaret. Når du har modtaget din indkaldelse, skal du kontakte Arktisk Kommando, som vil bestille din rejse til Danmark. Du skal vedhæfte en kopi af din indkaldelsesordre som dokumentation. Dit tjenestested kan hjælpe dig med indkvartering på kasernen et par dage op til du starter. Ret henvendelse til kontaktpersonen, der står anført i velkomstbrevet fra tjenestestedet, som du modtager i din digitale postkasse ca. 1 måned inden din værnepligtsstart.

I din indkaldelsesordre får du en billet til en rejse fra Københavns Lufthavn og til dit tjenestested. Billetten virker to døgn op til, at du skal møde ved dit tjenestested.

Dit tjenestested vil hjælpe dig med at bestille rejsen hjem efter du er færdig med din værnepligt. Du skal være opmærksom på, at Forsvaret kun dækker din hjemrejse, hvis den sker i forbindelse med afslutningen af din værnepligt. Hvis du ønsker at forlænge dit ophold i Danmark ifbm. videreuddannelse eller ferie, skal du selv betale din rejse tilbage til Grønland.

Som grønlandsk mand skal du trække et lodnummer, inden du starter i værnepligt.

Når du starter værnepligt i Danmark, passer Forsvaret på dig ved hjælp af vores egne læger og tandlæger. Vi kalder hospitalet for Infirmeriet. Det bruger vi i alle hverdage, og skulle du få brug for lægehjælp i weekenden, får du et ”Akutkort”, der sikrer dig adgang til vagtlæge m.m. Forsvaret betaler også din receptpligtige medicin, mens du er værnepligtig.