Fortsæt til indhold

Elev med uniform

Elektronikfagtekniker i Flyvevåbnet

Elektronikfagtekniker til luftforsvar og luftrumsovervågning

Træd ind i en spændende verden som elektronikfagtekniker i Flyvevåbnet. Du vil blive en del af holdet, som har ansvaret for at kommunikationen med fly altid fungerer samt at fejlfinde, reparere og vedligeholde kommunikations-, radar- og luftforsvarssystemer.

Brænder du for teknologi og teamwork, så er denne uddannelse skabt til dig. Uddannelsen tager 4 år, hvor du både skal gå i skole og være i praktik. Uddannelsen veksler mellem erhvervsskole (Ringsted, Viborg, Aarhus, Sønderborg eller Aalborg) og praktik på dit tjenestested, hvor du er i lære som elektronikfagtekniker og tilegner dig de praktiske færdigheder og den faglige kompetence for fagområdet. 

Praktikken vil foregå på en af vores lokationer rundt om i Danmark: Skagen, Karup, Skrydstrup, Skalstrup og Bornholm. Fælles for alle stederne er, at der arbejdes med forskellige områder inden for elektronik, der hver især er af stor betydning for Flyvevåbnets operative opgaveløsning. Eksempelvis avancerede radioer til kommunikation med fly, operationsrum til luftrumsovervågning, luftforsvarsudstyr til beskyttelse mod trusler i luften, radarudstyr der leverer information om fly i dansk luftrum, lufthavnsnavigationsanlæg og mange andre spændende teknikområder.

Du får mulighed for at arbejde med og dykke ned i særlige teknologiske systemer og fagområder, som ikke findes eller er tilgængelige andre steder end i Forsvaret. Det er et område i kraftig udvikling med mange nye og spændende systemer, som er i gang med at blive indkøbt til Forsvaret – det dækker over alt fra nye jordbaserede luftforsvarssystemer, nye radarer til luftrumsovervågningen og mange forskellige kommunikationssystemer.

Under din uddannelse bliver du en del af et teknisk hold og bliver oplært af erfarne teknikere, som altid er klar til at støtte, vidensdele og sparre med dig. Det giver mulighed for at opbygge vigtig praktisk erfaring og udvikle dine færdigheder i at reparere, justere og funktionsafprøve elektroniske systemer. 

Vi er klar til at hjælpe dig, og derfor får du en færdiguddannet svend som mentor under din uddannelse, som støtter dig i dit læringsforløb. Efter endt læretid er der gode muligheder for en fastansættelse.

Om dig
Der kræves ingen forudgående uddannelse for at blive lærling i Flyvevåbnet – men vi forventer, at du har teknisk blik og interesse for elektronik, data, netværk og programmering. Du er en succes hos os, når du viser ansvarlighed, er fagligt nysgerrig og går op i dit arbejde. Vi forventer, at du lægger energi i din uddannelse, og at du er en engageret og initiativrig person, som kan lide at samarbejde.

Lærlingestillingen er en militær stilling, så har du ikke gennemført Forsvarets Basisuddannelse (værnepligt), vil den indgå i uddannelsen som det første. For at starte på Forsvarets Basisuddannelse skal du være fyldt 18 år.

 

Løbende afprøvning og ansættelse

I Flyvevåbnet har vi altid brug for nye elever og du kan derfor løbende sende en ansøgning. 

I din ansøgning bedes du angive på hvilket tjenestested du ønsker at uddanne dig: Skagen, Karup, Skrydstrup, Skalstrup eller Bornholm. Er du 25 år, skal du huske at vedhæfte realkompetencebevis. Hvis ikke du har en realkompetencevurdering, kan du få udarbejdet et sådan bevis på en skole, som udbyder det.

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn (vejledende)?

  • Medarbejdere med mindre end 12 måneders militær tjeneste inkl. værnepligtstjeneste vil få en løn på ca. 22.200,00 kr. pr. måned.
  • Efter 12 måneders militær tjeneste inkl. værnepligtstjeneste vil du få en løn på ca. 24.400,00 kr. pr. måned.

Derudover er der en arbejdsgiver betalt arbejdsmarkedspension.

Hvor lang tid tager uddannelsen
Uddannelsen tager ca. 4 år. Såfremt du ikke har gennemført Forsvarets basisuddannelse (værnepligt) skal denne gennemføres som det første (4 måneder).

Hvad er ansøgningsfristen?
22. april 2025.

Klik her for at ansøge

Ansættelsesforløb:
Alle ansøgere udvælges ved en ansættelsessamtale med enhedens chef. Derefter skal jobafprøvning og sikkerhedsgodkendelse kunne bestås.
Afprøvningen består blandt andet af en fysisk og psykisk test samt helbredsundersøgelse.

Har du gennemført Forsvarets basisuddannelse (værnepligt) ansættes du efter individuel aftale med os, da der fx skal tages hensyn til nuværende job der skal opsige eller andet. Ansøgere vil blive ansat ved en af vores enheder frem til uddannelsesstart.

Opstart på første ledige hold (august eller februar) ved Flyvevåbnets basisuddannelse på Flyvestation Karup. Ansøgere vil blive ansat ved en af vores enheder frem til start på basisuddannelse.


Hvornår starter jeg?

Du starter efter individuel aftale.

Hvornår er der afprøvning?
Løbende afprøvning.

Vil du vide mere?
Kontaktperson på selve uddannelsen er major Lars på telefon 72845615 eller acw-lmsa-001@mil.dk.



Adgangskrav

Forud for din ansøgning skal du have udfyldt en synsattest.

Hent synsattest her

Attesten skal udfyldes af en øjenlæge eller en optiker og vedhæftes din ansøgning.

Der er nogle adgangskrav, du skal opfylde:

  • Du skal som minimum have bestået Folkeskolens afgangseksamen, med minimum karakteren 02 i fagene dansk, engelsk og matematik.
  • Være fyldt 18 år.

Vi gennemgår din ansøgning og hvis du findes egnet vil, du blive inviteret til en afprøvning.

Afprøvningen foregår i København eller Fredericia og består af følgende: 

 

Du skal også kunne sikkerhedsgodkendes Find ud af hvad en sikkerhedsgodkendelse betyder 

Har du spørgsmål?

Hvis du har spørgsmål er du velkommen til at kontakte major Lars på telefon 7284 5615 eller acw-lmsa-001@mil.dk

Uddannelsesforløb

  • 4 måneder

  • 6 måneder

  • 3½ år

Min fremtid

Efter endt uddannelse er du sikret fastansættelse ved Forsvaret som uddannet elektronikfagtekniker. Hvis du ønsker at fortsætte i Flyvevåbnet, vil du blive tilknyttet en af de fem lokationer (Skagen, Karup, Skrydstrup, Skalstrup og Bornholm), afhængig af dine ønsker og vores behov. På længere sigt kan du også have mulighed for at uddanne dig til sergent og dermed kombinere din faglige uddannelse med en mellemlederuddannelse.

Læs mere om sergentuddannelsen i Flyvevåbnet