Fortsæt til indhold

Sagsbehandler i Forsvarsministeriet

Niels, major

Niels har været i forsvaret i snart 28 år. Med en officersuddannelse og senere en master i militære studier er han uddannet major i Hæren og har brugt det meste af sin karriere på at være soldat og føre soldater.

I dag sidder han som sagsbehandler i Team Ukraine i Center for Sikkerhed og Operationer i Forsvarsministeriets departement. Der bliver dog ikke siddet stille særligt længe ad gangen, for arbejdsugerne er aldrig ens, og der er fart på, når regeringssagerne skal presses igennem.

Når arbejdet virkelig betaler sig
Niels' opgave i Team Ukraine beror sig hovedsageligt på at få lavet aftaler om donationer til Ukraine på det politiske niveau. Han er med til at finde ud af, hvad der skal doneres, og hvad pakkerne, som sendes afsted til Ukraine, skal indeholde. Det kan være alt fra køretøjer, til våben, førstehjælpsudrustning mm. Her skal også tages stilling til, hvad der kan anskaffes via dansk industri, og hvad der kan anskaffes via udenlandske samarbejdspartnere eller doneres fra Forsvarets egne beholdninger.

Det indebærer indimellem nogle krævende arbejdsdage og mange møder med både interne og eksterne samarbejdspartnere. Helt specifikt har Niels været med til at få Forsvarets tidligere Leopard 1 kampvogne afsted til Ukraine. Det er et stort projekt, som har stået på siden april sidste år og stadig er i gang.
For Niels er de lange arbejdsdage det hele værd, når han kan se den positive effekt, de har:

”Der er bare en motiverende virkning i, at selvom det er hårdt, og der er lange arbejdsdage, så kan vi se, at støtten virker. Den tak og tilbagemelding, vi får fra Ukraine; at de sætter pris på det, vi gør, det betyder noget. Det gør altså bare, at så kan man godt lige klare at sidde bag en skærm og lige arbejde et par timer mere. Det er jo ikke os, der er i krig, det er dem, der er i krig. Så må vi bare gøre alt det, vi kan for at hjælpe dem.” 

Niels

Alder:
46 år.

Titel:
Major.

Uddannelse:
Master i militære studier ved Forsvarsakademiet.

Stilling:
Sagsbehandler i Forsvarsministeriet.



Forsvarsministeriet

Jeg kan jo sidde her i min hættetrøje og i mit civile tøj. Men jeg har jo stadigvæk min uniform på usynligt. Og det vil jeg altid have

Niels, major og sagsbehandler

En afvekslende hverdag, hvor der ikke er langt fra tanke til handling
Arbejdsugerne er sjældent ens for Niels. Nogle uger går meget med kontorarbejde og møder, mens andre uger går med rejser til de lande, der samarbejdes med om donationer. Det er også en af de ting ved arbejdet, som Niels godt kan lide, og som gør det sjovt: 

”Jeg kan virkelig godt lide det afvekslende i jobbet. Jeg kommer aldrig til at kunne lide årelange projekter og at have en fastlagt arbejdsportefølje. Det ville gøre mig rastløs.” 

Det kan måske lyde som et meget krævende arbejde, men Niels oplever, at balancen mellem arbejdsliv og et privatliv med fire børn sagtens kan lade sig gøre på grund af den rummelighed og plads, der bliver givet i departementet.

For Niels er det også motiverende, at der ikke er langt fra tanke til handling:

”Noget af det, jeg synes er spændende, og som er med til at drive mig, er at der ikke er særlig langt fra tanke til handling, når man sidder i ministeriet. Altså de ting, vi laver, har en effekt, og når vi sender en regeringssag frem, kan vi følge den i medierne og på sociale medier, og det er super spændende at være en del af.”

Forsvaret som identitet
For Niels er Forsvaret og de værdier, han har lært gennem de mange år, blevet en del af hans identitet: 

”Jeg kan jo sidde her i min hættetrøje og i mit civile tøj. Men jeg har jo stadigvæk min uniform på usynligt. Og det vil jeg altid have.” 

De værdier, han har lært, bliver også brugt privat. Både når det kommer til hans børn og  omgangskreds. 

”Mine børn karakteriserer det faktisk meget fint. De synes jeg er streng, men retfærdig – og jeg er god til at lytte til og tale med dem – og forstå deres problemer. Jeg tror og håber på, at de soldater og kollegaer jeg har arbejdet sammen med igennem tiden siger det samme om mig.