Fortsæt til indhold

Konstabel i Søværnet

Minedykker i Søværnet

scroll down

Vil du have en karriere under og over havets overflade?

Er du psykisk robust og har du en god fysik? Har du også evnen til samarbejde og team-work, som er en helt afgørende faktor? Som minedykker vil du blive en del af en gruppe med stærk korpsånd og et fællesskab, hvor loyalitet til hinanden stikker meget dybt. Din hverdag vil bestå af alsidige opgaver og udfordringer, ofte i eller omkring vand, der løses i små teams. Alle opgaverne kræver fleksibilitet og omstillingsparathed, hvor du ofte skal kunne holde hovedet koldt under pressede forhold. Du skal forvente plus/minus 120 rejsedage om året.

Under uddannelsen til minedykker vil du lære at løse opgaver i et miljø, der ofte byder på kulde - med mange timer i større eller mindre gummibåde. Du vil undervejs opleve personlig udvikling under de mange udfordringer, som livet under overfladen kan give. Det kan blandt andet være de kolde temperaturer og dårlig eller ingen sigte. Du vil derudover få kendskab til ammunition, og du lærer at håndtere eksplosiver. Der lægges også vægt på dine soldatermæssige kompetencer under indsættelse i et missionsområde (krig/krise).

Hvis du er komfortabel under vand, måske allerede uddannet dykker, og har mod på at prøve kræfter med arbejdsopgaver under vandet, så er uddannelsen som minedykker måske lige noget for dig?

Hvem er vi?
Søværnets Dykkertjeneste er Forsvarets specialtjeneste inden for maritim ammunitionsrydning og dyb dykning. Vi træner målrettet mod at kunne operere i hele konfliktspektret fred, krise og krig. Hovedopgaverne ligger i territorialforsvar samt suverænitetshåndhævdelse af Rigsfælleskabet og indsættelse i internationale opgaver. Vores opgaver har fokus på beskyttelse af kritisk infrastruktur på havbunden, samt at sikre bevægelsesfriheden til søs og ved maritime installationer- havne, vindmøller, strand etc. Endvidere er SDT forsvarets kompetencecenter for udvikling og uddannelse indenfor militær dykning og ammunitionsrydning i det maritime miljø.

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om uddannelsen, så kontakt 2e-sdt-u-md@mil.dk eller 2E-SDT-CHU@mil.dk

Har du spørgsmål til din ansøgning, fysiske basiskrav, helbredskrav og afprøvning kan du kontakte os på tlf. 7281 9000 eller via mail FPS-KTP-UDV@mil.dk

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn under uddannelsen?
(Lønoplysningerne er vejledende. Der tages forbehold for fejl og ændringer).

Har du aldrig været i ansat Forsvaret starter du som marineelev på værnepligtslignende vilkår med en basisløn på 8.308,92 kr. + 249 kr. i kostpenge pr. dag.
 
Efter de første 4 måneder overgår du til marineelevløn på 19.249,24 kr. + militærtillæg 1.360,92 kr.

Er du ansat eller tidligere ansat i Forsvaret aflønnes du med konstabel basisløn.

Hvad bliver min løn efter uddannelsen?
Efter endt dykkeruddannelse (minedykker), aflønnes du efter gældende takster for variable ydelser, herunder dykning, sprængning samt tilkaldevagt.

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Grundlæggende 45 uger, og ca. 3 års løbende efteruddannelse i forbindelse med daglig tjeneste.


Hvad er ansøgningsfristen?
1. juni 2025.

Hvornår starter jeg?
Tirsdag den 06. Januar 2026.

Hvornår er der afprøvning?
1.selektion 12.-13. august (et hold) og 20.-21. august 2025 (et hold).
2. selektion (Optagelsesprøve) uge 43 fra Søndag den 19.-24. oktober 2025. Fredag afholdes kommission.


Adgangskrav

Hvis du har gåpåmod, er psykisk robust og har en god fysik, så kan du søge
uddannelsen. Det kræver ikke værnepligt.
 
Derudover skal du have minimumskarakteren 02 eller tilsvarende i fagene matematik, dansk og engelsk fra folkeskolens 9 klasse afgangsprøve, eller højere.

Militæransat personel, skal have en godkendt læge undersøgelse fra infirmeri, som er maks 6 måneder gammel.

ANSØGNING
Til din elektroniske ansøgning skal du som PDF fil vedhæfte:

FOR AT KOMME IND SKAL DU:

Bestå ansættelsesprøven
Ansættelsesprøven består af følgende dele:

 

Når alle ansøgere er blevet afprøvet sender vi et svar på din ansøgning til din e-boks.

Bestå optagelsesprøven
Optagelsesprøven afholdes ved Center for maritim sikkerhed og sergentskole (SMC) i Frederikshavn og varer fem dage og omfatter bl.a.:
• På første dagen afholdes Forsvarets fysiske test, niveau 4 Bliv klogere på den fysiske test her        
• Bestå krav til søværnets dykkeruddannelse.
• Overfladesvømning i havvand, hvor du skal kunne svømme 1500 m på 50 min. iført "Splash swimmer" (overfladesvømmer udrustning).
      • Svømme 300 m på maks. 8 min. 
      • Gennemføre et længerevarende vandbehændighedsprogram i
         svømmehal og havvand.
      • Vurderes egnet til optagelse på minedykkeruddannelsen.

Du skal forvente lange dage med minimum søvn og kuldepåvirkning. Udover svøm, styrke og løbe test, skal du forberede dig på march med mindst 20 kg rygsæk/oppakning.

Under hele optagelsesprøven, vurderes du på din evne til at fungere i en gruppe. Der lægges særligt vægt på sociale kompetencer og evnen til at hjælpe hinanden under pres. Derudover vurderes du også på din ansvarsbevidsthed og din professionelle tilgang til de stillede opgaver. 

Hvornår afholdes optagelsesprøven?

  • 1. selektion gennemføres ved Selektionen, på Nyholm og er planlagt til 12.-13. august (et hold) og 20.-21. august 2025 (et hold).
  • 2. selektion gennemføres i Frederikshavn i uge 43, fra Søndag den 19.-24. oktober 2025. Fredag afholdes kommission.

Vi anbefaler, at du allerede nu, træner målrettet mod optagelsesprøven. Det vil sige, brug din tid i vandet, styrketræn og løb. Du kan få hjælp til din træning gennem appen 'Træn med Forsvaret'.

Hvornår foretages helbredsundersøgelsen? 
Uge 39 i Høvelte, nærmere tidspunkt tilgår i indkaldelsespapir efter 1. selektion. Vær opmærksom på at i tilfælde af, hvis du ikke godkendes hos dykkerlægen, skal tandreparationer være foretaget inden uge 41, 2026 og udgifter i den forbindelse betales ikke af Forsvaret.

Uddannelseskrav

  • 45 uger

  • Ca. 3 år løbende

Din fremtid

Minedykkeruddannelsen er specialiseret, og derfor ligger dine karrieremuligheder specifikt ved Søværnets Dykkertjeneste. 

Læs mere om udsendelse med Forsvaret

Efter en årrække som operativ minedykker er det muligt at søge videre som Minørholdleder. Det vil svare til en stilling som befalingsmand og giver dig mulighed for at videreuddanne dig indenfor befalingsmandsrækken til oversergent, seniorsergent etc.

Du kan også tage en løjtnantsuddannelse i Søværnet inden for taktisk, maskinteknisk eller våben og elektronikteknisk linje.

Læs mere om løjtnantsuddannelserne i Søværnet