Fortsæt til indhold

Bliv Flymekaniker i Flyvevåbnet

scroll down

Træd ind i en spændende verden som flymekaniker og bliv en vigtig brik i Danmarks militære luftfart.


Hvis du elsker teknologi og teamwork, er denne uddannelse skabt til dig.

Din mission som flymekaniker
Som flymekaniker har du ansvaret for at holde Forsvarets kampfly, transportfly og helikoptere i perfekt stand. Dine primære opgaver omfatter fejlfinding, reparationer og vedligeholdelse af flyenes vitale systemer. Du spiller derfor en afgørende rolle i at holde flyene sikkert i luften. 

Tekniske udfordringer og hands-on erfaring
Din uddannelse som flymekaniker er primært praktisk orienteret. Efter ca. 4 måneders skoleophold får du rig mulighed for at prøve din nye viden af i praksis. 

Under uddannelsen arbejder du på Flyvevåbnets flyværksteder i samarbejde med erfarne flymekanikere og teknikere, som altid er klar til at sparre med dig. Dette giver dig mulighed for at opbygge vigtig praktisk erfaring og udvikle dine færdigheder i at reparere, justere og funktionsafprøve flystel og flymotorer i forskellige mekaniske, elektriske og digitale systemer. 

Specialist i Forsvarets fly – her er din rute
Uddannelsen varer ca. 10-12 måneder inklusiv praktik og kræver en 4 måneders basisuddannelse i Forsvaret inden start. Under din uddannelse modtager du løn som konstabel.

Uddannelsen er teknisk og giver systemmæssigt overblik. Du skal være forberedt på at håndtere komplekse tekniske systemer og udføre opgaver, der kræver systemforståelse for at kunne udføre fejlfinding. 

Når du efter ca. 6 måneder som uddannet flymekaniker opnår Military Aircraft Maintenance Licence KAT. A (MAML), åbner døren sig til et karriereforløb som flytekniker KAT. B. Dette koordineres i samarbejde med dit tjenestested. 

Certifikater og internationale anerkendelser
Efter gennemførelsen af grunduddannelsen som flymekaniker vil du opnå et Certificate Of Recognition som anerkendes i Europa. Dette giver dig også mulighed for at forfølge en civil karriere inden for flyteknik.

Bliv flymekaniker og gør din passion for teknik og fly til din karriere. Kom med på holdet og vær med til at holde himlen sikker!

 

Webinar

Kom online og hør om uddannelsen til flymekaniker i Flyvevåbnet den 20. marts 2025, kl. 18.30 - 20.30.

Tilmeld dig webinaret her

Her er din virkelighed

Hvad er min løn pr. måned under den faglige uddannelse (vejledende)?
Under din uddannelse modtager du løn som konstabel.

Løn under uddannelse: 24.479,47 kr.

Hertil tillægges der 16,9% i arbejdsgiverbetalt pension.

Hvor lang tid tager uddannelsen?
10-12 måneder inklusiv praktik. Inden opstart skal du gennemføre Forsvarets basisuddannelse på ca. 4 måneder.

Efter yderligere erfaring (ca. 6 måneder) kan der opnås Military Aircraft Maintenance Licence KAT. A (MAML), der giver tilladelse til at kvittere for eget arbejde på specifikke opgaver.

Efter erhvervelse af MAML KAT. A vil der i samarbejde med dit tjenestested være mulighed for en kompetencevandring til FLYTEKNIKER KAT. B.

Hvor er mit kommende praktiksted?
Forsvarets Vedligeholdelsestjeneste i Karup (helikoptere), Air Transport Wing i Aalborg (transportfly) og Fighter Wing i Skrydstrup (kampfly).

Ansøgning
Til din ansøgning skal omfattes:
· Motiveret ansøgning
· CV
· Eksamensbevis
· Synsattest - hent synsattest
· Eventuel FOKUS bedømmelse


Hvad er ansøgningsfristen?
30. marts 2025.

Hvornår starter jeg?
Juni / December 2025.

Hvornår er der afprøvning?
Løbende afprøvning og afklaring til uddannelsen. Afprøvningen foregår løbende på Nyholm over to dage:
- Den 20. + 21. januar 2025
- Den 26. + 27. marts 2025
- Den 25. + 26. juni 2025
- Den 28. + 29. august 2025
- Den 27. + 28. oktober 2025
- Den 18. + 19. december 2025


Adgangskrav

  • Du har bestået folkeskolens afgangsprøve med minimum karakteren 02 (6 på den gamle skala) i fagene dansk, matematik, fysik og engelsk.

  • Du skal være fyldt 18 år.

  • Er det lang tid siden, at du har gået i skole, kan du med fordel læse op på matematik, da uddannelsen er matematisk funderet. Eksamener under teoriforløbet gennemføres som multiple choice, hvor ingen former for hjælpemidler er tilladt.

For at blive optaget på uddannelsen skal du:

Vi indkalder dig til en optagelsesprøve af to dages varighed. Optagelsesprøven afholdes hos Forsvarets Rekruttering og består af:

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om mere om Flyvevåbnets flymekanikeruddannelse, kan du kontakte os på 40 80 21 41 mandag til fredag kl. 7.30-18.00.

Uddannelsesforløb

  • Ca. 4 måneder

  • Ca. 4 måneder

  • 6-8 måneder

Flymekaniker Camilla

Mens en helikopter står derude på marken, og propellerne bare fyrer løs, så bliver vi bare guidet - følg den vej – og så ind i bagporten på en Merlin (helikopter), og så bare afsted. Det kilder frygteligt i maven, men mega lækkert.

Camilla 22 år og flymekaniker i Flyvevåbnet. Hør Camilla fortælle om sin vej til uddannelsen som flymekaniker.

Min fremtid

 

Som flymekaniker har du rig mulighed for at specialisere dig yderligere inden for specifikke områder. Du har ligeledes mulighed for at blive besætningsmedlem på helikoptere, C-130 Hercules eller CL-604 Challenger.

Hvis du vurderes egnet, kan du efter at have gennemført flymekanikeruddannelsen KAT A, videreuddanne dig til KAT B1-flytekniker, hvor du vil få flere rettigheder og ansvar inden for flyvedligeholdelse og en højere løn mod et større ansvar. Videreuddannelsen kræver 2 års erfaring som A1 mekaniker og en række beståede eksamener. Der tilrettelægges en række teorimoduler som klæder dig på til at gennemføre videreuddannelsen.

Du har også mulighed for at gå ledelsesvejen og uddanne dig til befalingsmand og få ledelsesansvar på eksempelvis et værksted.  

Rækker dine ledelsesmæssige ambitioner højere, kan du søge Flyvevåbnets officersuddannelse inden for det tekniske område.

Læs mere om teknikofficer i Flyvevåbnet

Flymekaniker i Flyvevåbnet

scroll down
Melinda flymekaniker

”Min motivation for at blive er, at jeg føler, jeg kan blive ved med at uddanne og udvikle mig. Derudover er jeg et hav af unikke oplevelser rigere og håber på mange flere”

Melinda, flymekaniker

Det har ikke altid været let. Da min første ansøgning fik afslag, besluttede jeg mig for at blive mere moden og dygtiggjorde mig med en studentereksamen, og er nu uddannet som A1 Flymekaniker. Jeg har altid ønsket, at kunne gøre en større forskel som en enhed. Derfor gav forsvaret mening for mig.

Camilla, flymekaniker

Camilla flymekaniker

andre elevpladser

Se andre elevpladser, både militære elever og civile elever