Fortsæt til indhold

Tid, der flytter dig for altid

Værnepligtig Sergent

scroll down

Vil du være med til at lede og uddanne værnepligtige?

Hvis du vælger at blive værnepligtig sergent får du en uddannelse som gør dig i stand til at lede og uddanne værnepligtige. Du kan søge om at blive værnepligtig sergent mens du er på din basisuddannelsen i Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet.

Optages du på uddannelsen vil du i løbet af de første 12 måneder gennemgå både militær grunduddannelse, sergentuddannelse og tjenestegrensuddannelse. Efter de første 12 måneder vil du være klar til at være sergent for det næste hold værnepligtige; som værnepligtig sergent vil du altså have en tjenestetid på 24 måneder.

Derefter kan du blive hjemsendt – eller søge om fast ansættelse eller om videreuddannelse i Forsvaret.

Uddannelsen og den efterfølgende tjeneste som værnepligtig sergent er forskellig alt efter værn. Herunder kan du læse om forløbet og tjenesten i henholdsvis Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet

Hvordan er rammerne under uddannelsen?

Hvor meget tjener du?
Under uddannelsen får du 9.034,17 kr. pr. md. (1. april 2025 takst). Beløbet er skattepligtigt.

Du betaler selv for kost, men du får en kostgodtgørelse på 263 kr. pr. kalenderdag (1. november 2024 takst). Beløbet er skattefrit.

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Uddannelsen tager i alt 11 måneder at gennemføre.

Hvor skal du bo?
Du bor på kasernen eller flyvestationen med de øvrige værnepligtige sergenter.

Geografi
Den militære grunduddannelse foregår ved det sted hvor du aftjener din værnepligt. Den efterfølgende uddannelse og tjeneste vil være afhængigt af værn og funktion. 

Hvad får du med dig?
Efter endt værnepligt modtager du et uddannelsesbevis, som værdisætter og beskriver den viden samt de færdigheder og kompetencer, som du har opnået. Uddannelsesbeviset kan bruges ved fx ansøgning til studie eller ved jobsøgning.



Hvad kræver det?

  • For at kunne søge en plads som værnepligtig sergent kræver det at du får en helbredsvurdering B samt at du kan sikkerhedsgodkendes til minimum fortroligt og til hemmeligt for værnepligtsretninger. Læs mere om helbredskravene her.
  • For at blive optaget på uddannelsen skal du gennemføre en afprøvning der afgør om du er egnet som værnepligtig sergent. 
  • Du skal være fyldt 18 år
     

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om uddannelse i Forsvaret? Så er du velkommen til at kontakte os på 7281 9955 mandag - torsdag kl. 10-14 og fredag kl. 10-12.

Hvor foregår uddannelsen?
Den militære grunduddannelse foregår ved det sted hvor du aftjener din værnepligt. Den efterfølgende uddannelse og tjeneste vil være afhængigt af værn og funktion. 

Se ledige pladser
Kom hurtigt i værnepligt

Uddannelsesforløb

  • Uddannelse
    12 måneder
  • Tjeneste som Sergent
    12 måneder

Uddannelsesforløb for Sergent i Hæren

I den første periode får du en militær grunduddannelse som bl.a. indeholder feltkundskab med skytte- og skydeuddannelse, øvelser i mindre enheder samt særlige fag som fx bevogtning, Militær Fysisk Træning, signaltjeneste og førstehjælp. Det er i løbet af denne periode, du kan blive udtaget til sergentuddannelsen.

De grundlæggende færdigheder udbygges med uddannelse i flere våbentyper og større krav. Der er både teoretisk og praktisk uddannelse, hvor du lærer at fungere som leder og instruktør for grupper på op til ca. 10 mand, herunder militær føring af soldater i felten og en sikkerhedsuddannelse som skydeleder på skydebaner.

I den afsluttende tjenestegrensuddannelse gennemføres med specialisering i våben, køretøjer, taktik og teori inden for den tjenestegren, hvor du skal være sergent: Kamptropper, artilleri, ingeniørtropper, logistiktropper, føringsstøttetropper eller efterretningstropper. 

Efter udnævnelse til sergent står du med den direkte ledelse af din egen gruppe på ca. 10 mand. Du indgår i en deling (ca. 36 mand) og er en del af delingens ledelsesgruppe. Her har du som sergent en væsentlig opgave som taktisk fører i felten og står for daglig ledelse af tjenesten på kasernen. Du er også instruktør, vejleder og ressourceperson i forhold til enhedens dagligdag.

Efter 11 måneders tjeneste hjemsendes enheden samlet og indgår i mobiliseringsstyrken. Du har derefter ca. en måned til at forberede dig til din tid efter værnepligten, uanset om du forbliver tilknyttet Forsvaret eller ej.

Forløb for Sergent i Flyvevåbnet

Her bliver du trænet i de grundlæggende militære færdigheder. Du lærer bl.a. at skyde, at overleve i naturen og at arbejde som en samlet enhed. Du har også særlige fag som fx bevogtning, militær fysisk træning, signaltjeneste og førstehjælp.

Det er i løbet af denne periode, du kan blive udtaget til sergentuddannelsen.

Her bygger vi videre på de ting, du har lært under den militære grunduddannelse. Du lærer at undervise, lede mennesker, tage beslutninger i pressede situationer og at føre din gruppe i kamp.

I tjenestegrensuddannelsen starter du ved den enhed, hvor du efterfølgende skal være sergent. Her får du en række kurser, der samlet set gør dig i stand til at gøre tjeneste som sergent i den pågældende enhed i Flyvevåbnet. Uddannelserne ligger normalt inden for Joint Movement and Transportation eller Operational Support.

Som sergent i Flyvevåbnet leder du en gruppe (6-10 mand) og er en del af en større deling. Du vil bruge de færdigheder du har fået i løbet af de første 12 måneder til at løse denne opgave. Som sergent har du en væsentlig opgave som taktisk fører og daglig leder i rammen af tjenesten på flyvestationen. Du er også instruktør, vejleder og ressourceperson i forhold til enhedens dagligdag. Efter 11 måneders tjeneste hjemsendes enheden samlet og indgår i mobiliseringsstyrken. Du har derefter ca. 1 måned til at forberede dig til din tid efter værnepligten, uanset om du forbliver tilknyttet Forsvaret eller ej.

Forløb for Sergent i Søværnet

Den sømilitære grunduddannelse består af et grundmodul og et totalforsvarsmodul. Du lærer bl.a. våbenbetjening, militær fysisk træning, grundlæggende sømilitære procedurer, brandbekæmpelse, redning m.m.  

Under funktionsuddannelsen uddannes du inden for et af følgende fagområder:

  • Dæk/Våben
  • Maritime Force Protection
  • Kampinformation
  • Kommunikation
  • Logistik

Det er i løbet af denne periode, du kan blive udtaget til sergentuddannelsen.

Den grundlæggende sergentuddannelse består af følgende moduler:

  • Introduktion (3 uger)
  • Administration og instruktørvirke (7 uger)
  • Ledelse og vagtassistent (14 uger)

Du lærer bl.a. at lede andre og at fungere som instruktør.

 

I denne periode vil der normalt indgå sejladspraktik for at styrke din forståelse for det maritime miljø og kulturen i Søværnet. Herudover introduceres du til den enhed, hvor du skal gøre tjeneste som sergent.

Forløb for Sergent i Specialoperationsstyrkerne

Du starter som værnepligtig ved én delingerne ved specialoperationsstyrkerne og søger om optagelse som værnepligtig sergent.

Du vil gå på sergentskole, hvor du vil få yderligere uddannelse i ledelse og andre færdigheder som du skal bruge i din efterfølgende tjeneste som sergent. 

Her vil du få våbenkursus og forberede opstart af værnepligtshold.

Du vil fungere som patruljefører for et hold værnepligtige hos Specialoperationskommandoen. 

Nye værnepligtsuddannelser