Fortsæt til indhold

Tid, der flytter dig for altid

Specialoperationskommandoens værnepligtsuddannelse

scroll down

Mød dig selv i en anden verden

Som værnepligtig inden for Specialoperationskommandoen kommandoområde bliver du en del af det operative og støttende fundament bag Danmarks special­operations­styrker.

Værnepligtstjeneste ved special­operations­styrkerne er for dig, der ønsker en anderledes værnepligt med mange muligheder, og som er motiveret for at arbejde tæt på - og nogle gange sammen med - nogle meget krævende og professionelle enheder i Forsvaret.

Du kan søge om at aftjene din værnepligt i én af to specialiserede delinger, som på hver deres måde bidrager til gennemførelsen af specialoperationer sammen med specialoperationsstyrkerne.

Hvordan er rammerne under uddannelsen?

Hvor meget tjener du?
Under uddannelsen får du 9.034,17 kr. pr. md. (1. april 2025 takst). Beløbet er skattepligtigt.

Du betaler selv for kost, men du får en kostgodtgørelse på 263 kr. pr. kalenderdag (1. november 2024 takst). Beløbet er skattefrit.

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Uddannelsen tager i alt 11 måneder at gennemføre.

Hvor skal du bo?
Du bor på kasernen med de øvrige værnepligtige.

Geografi
Stabsdelingen: Fredericia og Aalborg.
Patruljedelingen: Aalborg.

Hvad får du med dig?
Efter endt værnepligt modtager du et uddannelsesbevis, som værdisætter og beskriver den viden samt de færdigheder og kompetencer, som du har opnået. Uddannelsesbeviset kan bruges ved fx ansøgning til studie eller ved jobsøgning.



Hvad kræver det?

  • Hvis du vurderes egnet eller begrænset egnet på Forsvarets dag vil du have adgang til nogle værnepligtsretninger, dog kræver mange retninger at du får den supplerende helbredsundersøgelse på Forsvarets dag. 
  • Værnepligtsretningerne har forskellige krav til sikkerhedsgodkendelse, nogle retninger kræver at du kan opnå en højere sikkerhedsgodkendelse end andre.
  • Du skal være fyldt 18 år.

FORLØB, INKL. AFPRØVNING

PATRULJEDELINGEN

Hvis du ønsker at aftjene din værnepligt ved patruljedelingen ved Jægerkorpset, skal du være forberedt på, at der vil være en udvælgelsesproces.


Hvis du ønsker at aftjene din værnepligt ved patruljedelingen ved Jægerkorpset, skal du være forberedt på, at der vil være en udvælgelsesproces.

På Forsvarets Dag skal du derfor tilkendegive, at du ønsker at forrette tjeneste ved ét af følgende tre regimenter:

  • Jydske Dragonregiment i Holstebro.
  • Slesvigske Fodregiment i Haderslev.
  • Garderhusarregimentet i Slagelse.

Under Forsvarets Dag udpeges 24 værnepligtige fra hvert af de tre regimenter, og som har bestået de forskellige test ved Forsvarets Dag med et tilfredsstillende resultat.

Efter mødet ved regimentet vil der i den første uge være en kort orientering for de 24 værnepligtige, som efterfølgende vil blive afprøvet af Jægerkorpset i den anden uge. Optagelsesprøven løber over to dage.

Som afslutning på optagelsesprøven vil der blive afholdt en kommission, hvor der udvælges 11 værnepligtige fra Jydske Dragonregiment og Slesvigske Fodregiment samt 12 værnepligtige fra Garderhusarregimentet.

Umiddelbart efter gennemført kommission transporteres alle 34 værnepligtige til Jægerkorpset i Aalborg, hvor den videre værnepligtsuddannelse fortsætter.
Dem der ikke bliver udtaget til at gennemføre værnepligtstjeneste ved Patrulje-delingen ved Jægerkorpset, fortsætter deres værnepligtstjeneste ved det regiment, de nu er mødt ved.

OPTAGELSESPRØVEN

Optagelsesprøven består af følgende:

  • Fysisk test (læs om fysisk test
    • Coopertest: 2200 m løb på 12 min.
    • Forsvarets Fysiske Basistest:
      • 3x15 Split Squats.
      • 3x15 Dips på bænk.
      • 3x5 Træk til bryst.
      • 15 Burpees.
    • 10 km march på 120 min.
    • 300 m brystsvømning på 12 min.
  • Samtale med hver enkelt værnepligtig ved instruktører fra Jægerkorpset

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om uddannelse i Forsvaret? Så er du velkommen til at kontakte os på 7281 9955 mandag - torsdag kl. 10-14 og fredag kl. 10-12.

Hvor foregår uddannelsen?
Ved Stabsdelingen foregår uddannelsen ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia og ved Føringsstøtteregimentet og staben i Specialoperationskommandoen i Aalborg.

Ved Patruljedelingen foregår uddannelsen ved Jægerkorpset i Aalborg.

Se ledige pladser
Kom hurtigt i værnepligt

uddannelsesforløb

  • 5 måneder

  • 6 måneder

  • 5 måneder

  • 6 måneder

Uddannelsesforløb

Værnepligtstjenesten ved specialoperationsstyrkerne har, som for de fleste andre værnepligtige, en varighed på 11 måneder. De første fem måneder er Basisuddannelsen, som består af en enkeltmandsuddannelse og en funktionsuddannelse. De efterfølgende seks måneder gennemføres som operativ tjeneste og til dels som supplerende uddannelse, hvor du indgår i opgaveløsningen inden for Specialoperations-kommandoens kommandoområde (som er beskrevet i nedenstående).

DE TO SPECIALISEREDE DELINGER
Du kan søge én af følgende to specialer:

Du vil i din værnepligt skulle løse mangeartede opgaver, der spænder fra betjening af kommunikationsudstyr, stabshjælpervirke (herunder støtte til stabens sektioner inden for administration, efterretningstjeneste, operationer, logistik, planlægning, kommunikation og uddannelse/træning), til bevogtning af hovedkvarteret.

Du vil være under ledelse af en værnepligtig sergent, som refererer til en værnepligtig løjtnant. Oftest vil dine opgaver skulle løses selvstændigt i direkte koordination med stabens medlemmer, under ledelse af din sergent.

Du vil begynde din værnepligtstjeneste ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia, hvor du i de første fem måneder vil blive uddannet i grundlæggende militære færdigheder som felttjeneste, skydning, fysisk træning, førstehjælp, bevogtning, køretøjsuddannelse, udvidet våbenuddannelse, signal- og kommunikationsmidler med mere.

Efter de fem måneder vil du fortsat høre til Føringsstøtteregimentet, men bidrage til opgaveløsningen ved både staben i Specialoperations¬kom¬mandoen i Aalborg og Føringsstøtteregimentet i Fredericia.

Du vil som værnepligtig indgå i en patrulje af seks soldater, som ledes af en patruljefører (værnepligtig sergent). Patruljen indgår sammen med fire andre patruljer i en deling, der ledes af en delingsfører, som er erfaren instruktør fra Jægerkorpset.
Patruljerne vil skulle løse patruljeopgaver som primært vil omfatte Special Reconnaissance (område- og punktopklaring) og Direct Action (Aktiv Indsats). Den ene af patruljerne vil fokusere på sensorer, teknologi og kommunikation. Under den supplerende uddannelse fokuseres på uddannelse af patruljen som et team, der selvstændigt kan løse ovenstående opgaver. 

Værnepligtsuddannelsen vil blive gennemført ved Jægerkorpset i Aalborg. I de første fem måneder, vil du blive uddannet i grundlæggende militære færdigheder som felttjeneste, skydning, fysisk træning, førstehjælp, bevogtning, køretøjsuddannelse, udvidet våbenuddannelse, signal- og kommunikationsmidler med mere.

Efter de fem måneder vil du fortsat forrette tjeneste og modtage yderligere uddannelse i Aalborg ved Jægerkorpset, men vil også deltage i forskellige øvelsesaktiviteter, primært i Danmark og om muligt i udlandet.

MULIGHEDER / KARRIERE

Som værnepligtig ved specialoperationsstyrkerne får du ikke bare en anderledes værnepligt – du får også mulighed for at starte en karriere i Forsvaret med fokus på personlig udvikling, ansvar og bliver godt rustet til din fremtidige karrieremuligheder.

Du bliver en del af et stærkt fællesskab og opnår erfaringer og venskaber, der både er brugbare i Forsvaret og i det civile.

 

FREMTIDIG KARRIERE

Alt efter dit speciale og dine ønsker kan du efter værnepligten:

  • Søge optagelse ved Jægerkorpset, Siriuspatruljen eller Frømandskorpset.
  • Blive professionel soldat og fortsætte i enheder under
    Specialoperationskommandoen eller ved andre dele af Forsvaret.
  • Gøre brug af dine erfaringer i en civil karriere med fokus på teknologi, ledelse eller kommunikation.

Nye værnepligtsuddannelser