Fortsæt til indhold

RASMUS ER VÆRNEPLIGTIG I FLYVEVÅBNET

Værnepligten er en intens og unik oplevelse, hvor man oplever og lærer en masse, og det hele sker samtidig med, at man får en helt ny familie blandt sine nye kammerater.

 

”Jeg er faktisk i gang med at tage en kandidatuddannelse på Copenhagen Business School, som jeg er færdig med om et år, men nu har jeg lige udskudt nogle valgfag for at tage værnepligten.”

Sådan starter 22-årige Ramus sin historie om at være værnepligtig i Flyvevåbnet på Flyvestation Karup. Rasmus valgte at sætte universitetsuddannelsen på pause for at forfølge en drøm om at blive pilot i Forsvaret. På en uddannelsesmesse var han blevet opfordret til at give det et forsøg, og efter en række optagelsesprøver blev han opfordret til at tage værnepligten for at forbedre sine muligheder for at blive pilot. Men det var en stor omvæltning at skifte livet som universitetsstuderende ud med værnepligtens faste rammer.

”Tøjet skal holdes på en specifik måde, man skal stå klar kl. 07:30 til morgeneftersyn, der er meget faste spisetider, og du har begrænset tid at spise i. Ja, du har ikke så meget frihed. Det har været en stor omvæltning, især når jeg nu har studeret på universitetet, hvor man har rigtig meget frihed, og nærmest selv bestemmer, om man vil komme til forelæsninger,” fortæller han.

Stoptegn

Jeg tror faktisk aldrig, jeg har oplevet at lære så meget på så kort tid, og alt det, vi lærer, bliver prøvet af i praksis.

Intensiv læring
Det er ikke kun livet som værnepligtig, som er markant anderledes for Rasmus, måden at blive undervist på er også ny for ham. Han påpeger, at der naturligvis er meget mere fysisk aktivitet sammenlignet med gymnasiet eller universitetet, men det vildeste er mængden af nye ting, han har lært på meget kort tid.

”Jeg har det hovedsageligt megasjovt, fordi jeg har prøvet rigtig mange ting. Jeg tror faktisk aldrig, jeg har oplevet at lære så meget på så kort tid, og alt det, vi lærer, bliver prøvet af i praksis. [HF1] For eksempel gennemgår vi noget teori om at kæmpe i forskellige situationer, og så skal vi prøve det lige bagefter, og det giver rigtig meget indlæringsmæssigt,” fortæller Rasmus og fortsætter om dagene ude i felten:

”Personligt synes jeg, det bedste ved at være værnepligtig i Flyvevåbnet er, at du har helikoptere og jagerfly over hovedet på en nærmest hele tiden. Så når vi har SKYT-dage, og vi øver kampsituationer, så kommer der lige et par F16 hen over hovedet. Det giver ligesom et ekstra nøk på virkelighedsskalaen.”

Konstant feedback
Endnu en ting, Rasmus har lært, er, at hvis man virkelig vil rykke sig og blive god til noget, så er der gode muligheder for det som værnepligtig, hvor man konstant får feedback, på det man laver. Det har han blandt andet oplevet på skydebanen, hvor sergenterne kommer rundt og hjælper med at justere skydestilling, hvordan man holder på våbnene og ens åndedræt.

For at lære mest muligt har Rasmus også selv gjort meget brug af muligheden for feedback. Han har blandt andet opsøgt rollen som Bravo i hans gruppe, hvilket gør ham til gruppeførerens højre hånd. En rolle han til tider har fundet udfordrende, fordi det kræver, at han skal presse sine nye kammerater og sørge for, at tingene bliver gjort ordentligt.

”Når vi for eksempel er ude i grupperne, og jeg skal markere mig som Bravo og måske gøre livet lidt surt for mine kammerater, så sørger jeg hele tiden for at spørge min gruppeleder: Hvad kan jeg gøre bedre? Hvordan skal jeg forbedre mig? Der får jeg rigtig meget feedback hele tiden, og så bliver man bare bedre til tingene,” fortæller han.

Familien hjemme og kasernefamilien
At Rasmus skulle tage sin værnepligt, fik en blandet modtagelse på hjemmefronten. Hans mor har selv været værnepligtig, og ved godt, hvad det handler om, men hans far var derimod ikke glad for idéen.

”På det sidste har han set, hvor meget det betyder for mig, hvor glad jeg har været for at være herinde, og at jeg har rykket mig personligt, så han er gået fra at være imod til at være mere neutral. Men det har været lidt hårdt, at der ikke altid har været den opbakning hjemmefra,” fortæller Rasmus.

Her påpeger Rasmus også, hvor meget hans deling er kommet til at betyde for ham. For når han kommer retur til kasernen, så kan han være sammen med sin deling, og her har han 30-40 kammerater, der hver dag går gennem præcis de samme ting, som han gør, og de kan hygge sig, dele erfaringer, oplevelser og støtte hinanden, hvis tingene er svære. Den følelse af fællesskab er en af de ting, som har overrasket Rasmus mest.

Gruppeformation

Det er vildt, hvor hurtigt det går med, at man klikker med hinanden.

”Det er vildt, hvor hurtigt det går med, at man klikker med hinanden.[HF1]  Man er jo de her 30-40 mennesker, som skal finde ud af at fungere sammen som en enhed, og leve så tæt sammen og leve i den her familie. Men vi bliver hele tiden bedre til at læse hinanden, og derfor kan vi også bedre hjælpe hinanden. Man finder ligesom ud af, at hvis vi er ude, og vi skal gå langt, og det bliver hårdt, så kigger man rundt og tænker: Jamen jeg er overhovedet ikke alene,” fortæller Rasmus.

Selvom Rasmus har fokuseret meget på at forbedre sine muligheder for at blive pilot, og har lært en masse, så er det da også fællesskabet i delingen, Rasmus kommer til at savne mest, når hans tid som værnepligtig er ovre:

”Det er desværre kun 4 måneder, men det er sgu det hele værd, og jeg står nærmest og ønsker at, at det vil vare længere, fordi man får den her familie herinde. En familie som forstår dig på en måde, ingen andre gør.”

Alt om værnepligtsuddannelsen