Fortsæt til indhold

"Jeg er god til at lægge stressen fra mig - det skal man kunne i jobbet"

det kølige overblik

Alexander har været flyveleder hos Forsvaret de sidste fire år.


Han sidder til daglig højt oppe over jorden i kontroltårnet på Flyvestation Karup, hvor han sammen med sine kollegaer overvåger og kontrollerer lufttrafikken over det meste af Midtjylland. Selvom Alexander kun er 31 år, har han et stort ansvar og er i berøring med mange mennesker. Sammen med sine kollegaer er han om året i kontakt med mere end 40.000 fly og helikoptere, som de guider sikkert igennem luften.

Han har det kølige overblik, tænker hurtigt og tilstræber altid at bevare kontrollen. Det er forudsætninger for at bestride jobbet, fortæller Alexander, ”En god flyveleder skal kunne bevare overblikket i kritiske situationer – og så skal man kunne fokusere på en opgave, men også kunne sprede sit fokus på en eller flere opgaver i luften samtidig”.

Som færdiguddannet flyveleder bliver du en del af et vagthold i tårnet på Flyvestation Karup eller Flyvestation Skrydstrup. Tårnene er bemandet døgnet rundt alle dage på året.

Aldrig kedeligt
Alexander løfter blikket og kigger ud af kontroltårnets blændede vinduer, der giver udsyn til landingsbanen på flyvepladsen.

Når han er på arbejde, har han ikke følelserne uden på tøjet – her bærer han Forsvarets kampuniform – men uden for kontroltårnet er han ikke bange for at vise følelser. ”Jeg er god til at prioritere, skifte fokus og lægge følelserne fra mig, når jeg er i kontroltårnet. Men når jeg er hjemme, er jeg ikke bange for at vise følelser. Jeg er god til at lægge stressen fra mig – det skal man kunne i jobbet”, fortæller Alexander, der uddyber, at arbejdsdagen aldrig er kedelig.

Det bedste ved jobbet er den afvekslende hverdag, forklarer Alexander, ”At man ikke ved, hvad man møder ind til, gør det spændende. Ens dag afhænger af vejret, hvor mange flyvemaskiner der er ude at flyve, og hvad der ellers sker i luften. Og det kan skifte fra minut til minut.”

Fra kontroltårnet i Karup har flyvelederne overblik over landingsbanen og ind- og udflyvningerne.

Sikkerhed skal også være sjovt
Som flyveleder består arbejdet i udgangspunktet i at overvåge luftrummet og tage kontakt til piloter for at sikre, at flyet følger en aftalt retning, højde og fart. Alt dette er for at sikre, at sikkerheden er i top.

”Sikkerhed er den fornemmeste opgave for en flyveleder. Den går vi aldrig på kompromis med. Vi har et stort ansvar. Men det betyder ikke, at vi ikke har det sjovt sammen –  der er en enorm god stemning i kontroltårnet”, siger Alexander.

Flyvelederen sørger for sikkerheden ved blandt andet at adskille fly ved at udstikke retning for flyvningen og give besked om, hvilken højde maskinen skal befinde sig i. Desuden har flyvelederen døgnet rundt, det kølige overblik over flyvninger i et givent område, og kan reagere hurtigt, hvis et fly pludseligt skifter retning, eller der skal gives plads til et nyt fly i luften. 

Familiesvaghed for fly
Både mor og far arbejder inden for luftfart, og for Alexander var det derfor naturligt at se mod skyerne, når det drejede sig om karrieren. I de spæde ungdomsår tog faren ham i hånden og viste ham kontroltårnet i Kastrup. Og siden da har oplevelsen og udsigten printet sig fast på nethinden.
”Jeg har altid interesseret mig for flytrafik og søgte så ind på flyvelederuddannelsen. Og her kom jeg igennem nåleøjet og startede på drømmeuddannelsen, der har givet mig et job, der er udfordrende, sjovt og ikke mindst afvekslende.”

Selvom Alexander kendte en del til luftrummet og havde viden om fly med sig fra samtaler ved middagsbordet i barndomshjemmet, er det ingen forudsætning for at søge ind på uddannelsen.

Her kan du undersøge, om uddannelsen til flyveleder er noget for dig