Fortsæt til indhold

Tid, der flytter dig for altid

Søværnets værnepligts­uddannelse

scroll down

Vil du have en hverdag fyldt med havluft, ansvar og enestående oplevelser?

Som værnepligtig i Søværnet får du en grunduddannelse som soldat fyldt med ansvar, fællesskab og oplevelser til søs – og ikke mindst mulighed for at specialisere dig under uddannelsen.

Søværnet varetager den militære indsats i danske, grønlandske og færøske farvande og spiller en vigtig rolle i at beskytte rigets grænser samt i at løfte en bred vifte af samfundskritiske opgaver. Du vil som værnepligtig være en vigtig del af denne opgaveløsning og indgå på lige fod med dine kollegaer – enten om bord på skibet eller i en af vores særlige maritime bevogtningsenheder. 

I Søværnet bliver du en del af et unikt fællesskab, hvor vi hjælper hinanden og løser opgaver sammen, og du lærer at tage ansvar og tilpasse dig livet til søs. Det giver dig kompetencer og oplevelser, du kan bruge resten af livet – både til vands og på land. I Søværnet har du en unik mulighed for at vælge mellem flere forskellige spændende uddannelsesretninger under værnepligten, og der er gode fremtidsmuligheder.

Din uddannelsesretning og funktion tildeles på baggrund af dine ønsker, Søværnets behov samt den sikkerheds- og helbredsgodkendelse, du får på baggrund af dit møde på Forsvarets Dag. 

Tre skarpe grunde til at vælge Søværnet

  1. Du vil på lige fod med dine kollegaer blive en del af det sømilitære forsvar af Danmark og Rigsfællesskabet.
  2. Du får både faglig og personlig udvikling – og du lærer at tage ansvar.
  3. Du får mulighed for at indgå i et helt særligt fællesskab ombord på skibene og får nogle helt enestående oplevelser.

 

Hvordan er rammerne under uddannelsen?

Hvor meget tjener du?
Under uddannelsen får du 9.034,17 kr. pr. md. (1. april 2025 takst). Beløbet er skattepligtigt.

Du betaler selv for kost, men du får en kostgodtgørelse på 263 kr. pr. kalenderdag (1. november 2024 takst). Beløbet er skattefrit.

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Uddannelsen tager i alt 11 måneder at gennemføre.

Hvor skal du bo?
Du bor på kasernen med de øvrige værnepligtige.

Geografi
Din uddannelse og tjeneste foregår ved det regiment du aftjener din værnepligt.

Hvad får du med dig?
Efter endt værnepligt modtager du et uddannelsesbevis, som værdisætter og beskriver den viden samt de færdigheder og kompetencer, som du har opnået. Uddannelsesbeviset kan bruges ved fx ansøgning til studie eller ved jobsøgning.



Hvad kræver det?

  • Hvis du vurderes egnet eller begrænset egnet på Forsvarets dag vil du have adgang til nogle værnepligtsretninger, dog kræver mange retninger at du får den supplerende helbredsundersøgelse på Forsvarets dag. 
  • Værnepligtsretningerne har forskellige krav til sikkerhedsgodkendelse, nogle retninger kræver at du kan opnå en højere sikkerhedsgodkendelse end andre.
  • Du skal være fyldt 18 år.
     

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om uddannelse i Forsvaret? Så er du velkommen til at kontakte os på 7281 9955 mandag - torsdag kl. 10-14 og fredag kl. 10-12.

Hvor foregår uddannelsen?
Grunduddannelsen foregår i Frederikshavn. Alt efter hvilken funktionsuddannelse du tildeles, foregår det herefter i Frederikshavn, Korsør, Sjællands Odde/Gniben eller København. 

Se ledige pladser

UDDANNELSENS OPBYGNING

  • Basisuddannelse
    5 måneder
  • Operativ Tjeneste
    6 måneder

Uddannelsesforløb

Værnepligtsforløbet i Søværnet starter med en 5 måneders basisuddannelse, efterfulgt af 6 måneders operativ tjeneste.

Basisuddannelsen er todelt og består af en sømilitær grunduddannelse, som har varighed af 6-8 uger, efterfulgt af en funktionsuddannelse, som har varighed af ca. 3 måneder. Herefter kommer en ca. 2-4 ugers enhedsuddannelse. Enhedsuddannelsen er et specifikt forløb, der forbereder dig på din kommende operative tjeneste i 1., 2. eller 3. Eskadre. 

Sømilitær Grunduddannelse

Grunduddannelsen er en sømilitær grunduddannelse, som blandt andet indeholder: 

  • Værnskultur 
  • Sømandskab
  • Fysisk træning 
  • Førstehjælp 
  • Skydning
  • Militær optræden (eksercits)

Grunduddannelsen foregår på Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed i Frederikshavn.

Funktionsuddannelse (tildeles under grunduddannelsen, ca. fire uger efter første mødedag) 

Ikke alle funktionsuddannelser er tilgængelige. De forskellige funktions- og uddannelsesretninger bliver løbende implementeret i takt med, at Søværnet modtager flere værnepligtige. 

  1. Kampinformation 
    Anvendelse af systemer og sensorer til brug for bl.a. billedopbygning, nærforsvar og den eksterne kamp. Tjenesten vil indebære arbejde med højt klassificerede systemer og procedurer, hvorfor det er en forudsætning, at du kan sikkerhedsgodkendes til HEMMELIG/NATO SECRET. Tjenesten vil pågå i enhedens operationsrum og er central for den militære opgaveløsning om bord. Funktionsuddannelsen foregår på Center for Taktik i Frederikshavn.
  2. Kommunikation 
    Taktisk kommunikation, signalering og håndtering af kommunikationssystemer. Kommunikationsgaster gør primært tjeneste på enhedens radiostation og sikrer, at enheden kan kommunikere via forskellige radiosystemer og satellitkommunikation. Tjenesten indebærer arbejde med militært sikkerhedsudstyr (kryptografisk udstyr), og det er en forudsætning, at du kan sikkerhedsgodkendes til HEMMELIG/NATO SECRET. Funktionsuddannelsen foregår på Center for Taktik i Frederikshavn.
  3. Dæk/våben 
    Som dæk- og våbengast bliver du uddannet til opgaver og procedurer, der kræver en større sømandskabsmæssig faglighed. Herunder bl.a. brotjeneste, fartøjstjeneste (RHIB-sejlads), helikopterhåndtering, genforsyning til søs og vedligeholdelsesarbejde. Herudover vil du også betjene våbensystemer som fx let- og tungt maskingevær samt større artillerisystemer.
    Funktionsuddannelsen foregår på Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed i Frederikshavn.
  4. Maritime Force Protection
    Bevogtningsopgaver, herunder også adgangskontrol, sikring af perimeter og kajanlæg, dronebekæmpelse og fartøjstjeneste. Du vil få en udvidet enkeltkæmperuddannelse med fokus på bl.a. rumkamp, ild og bevægelse og lære om operativt mindset og adfærd. Tjenesten udføres på Søværnets flådestationer og på Søværnets Center for Våben på Sj. Odde. 
    Funktionsuddannelsen foregår i Korsør. 
  5. Logistik
    Bestride funktioner inden for sanitet (førstehjælpstjeneste), hygiejne og administration på enheder og landtjenestesteder. Opgaven er vigtig for at opretholde enhedens kampkraft. Hvis du er uddannet inden for ernæringsområdet (fx kok/gastronom, ernæringsassistent mv. kan du i forbindelse med din værnepligtstjeneste blive udfordret inden for dit fagområde). 
    Funktionsuddannelsen foregår på Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed i Frederikshavn.
  6. Teknik
    Maskineri, elektriske apparater og andre tekniske forhold. Hvis du har en teknisk (erhvervs)uddannelse, kan du gøre tjeneste i besætningens tekniske sektioner, der varetager vedligeholdelses- og reparationsopgaver. 
    Funktionsuddannelsen foregår på Center for Sømilitær Teknologi i København/Nyholm. 

Operativ tjeneste 6 mdr. – alt efter funktion vil du gøre tjeneste i en af de fire eskadrer (tildeles under grunduddannelsen, ca. seks uger efter start på funktionsuddannelsen) 

  • 1. Eskadre (Frederikshavn, sejlende tjeneste – inspektionsskibe og –fartøjer; tjeneste ved Færøerne og Grønland)
  • 2. Eskadre (Frederikshavn eller Korsør, sejlende tjeneste – fregatter; tjeneste i nationale og NATO-opgaver)
  • 3. Eskadre (Frederikshavn eller Korsør, land- og sejlende tjeneste – patruljefartøjer og maritim bevogtningstjeneste i Danmark)
  • 4. Eskadre (Frederikshavn, Sj. Odde og København – primært værnepligtige sergenter)

Den grundlæggende sergentuddannelse ligger i forlængelse af de fem måneders basisuddannelse. Det vil sige, at udpegning til Søværnets sergentuddannelse typisk ligger halvvejs inde i basisuddannelsen. Sergentuddannelsen varer ca. seks måneder. Funktionsuddannelsen (se ovenfor) får betydning for den efterfølgende operative tjeneste (12 måneder). Der vil være et kortere sejladsmodul i uddannelsesforløbet. Eksempler: 

  • Kampinformation/kommunikation: Instruktørvirke ved Center for Taktik
  • Dæk/våben, logistik: Instruktørvirke ved Center for Maritim Uddannelse og Skibssikkerhed
  • Maritime Base Protection: Vagtleder ved flådestationer og andre af Søværnets installationer. 

Nye værnepligtsuddannelser