Fortsæt til indhold

Værnepligt

Helbredskrav

 

For at indgå en aftale om værnepligtstjeneste, skal du være vurderet egnet eller begrænset egnet på Forsvarets Dag.

Dit helbred vil altid blive vurderet individuelt på baggrund de oplysninger, vi bl.a. får fra dit helbredsspørgeskema, som du udfylder forud for Forsvarets Dag.

Derfor er det vigtigt, at du udfylder det så præcist så muligt, sådan at sessionslægen får et oplyst billede af dit helbred, som vedkommende kan vurdere ud fra.

Bliver du indkaldt til Forsvarets Dag, udfører vores sessionslæge en helbredsundersøgelse af dig, hvorefter det vil blive vurderet, om du er egnet til værnepligtstjeneste eller ej.

Egnethedsvurderingen foretages på baggrund af regelsættet "Sessionsbedømmelse Af Værnepligtige", som findes her 

Læs mere om helbredsspørgeskemaet her

Nej, der er der ikke.

Indgår du aftale om værnepligtstjeneste er det dog vigtigt, at du træner dig op, inden du påbegynder tjenesten. Du kan med fordel bruge vores app, ”Træn med Forsvaret”, som du finder både i App-store og på Google Play.

Læs mere om Forsvarets Dag her

Det kan have en indvirkning på din bedømmelse. Det er sessionslægen, som på baggrund af dine helbredsoplysninger laver en individuel vurdering, om du er egnet eller ej til værnepligtstjeneste.

Der er ikke et generelt højdekrav til værnepligten. Dog kan et meget højt eller lavt BMI have betydning for din egnethed.
 
Der er dog særlige krav til bestemte værnepligtsuddannelser. Ved Den Kongelige Livgarde er der et højdekrav frem til August 2025, hvor mænd skal være min. 175cm høj uden fodtøj, og kvinder skal være min. 169cm høj uden fodtøj.
 
Ved Gardehusarregimentets Hesteskadron må man maks. være 190cm høj uden fodtøj, og maksimum veje 100kg.

Ved Kongeskibet Dannebrog er der særlige synskrav, og man må ikke være farveblind.

Ja, vi anbefaler kraftigt, at du forbereder dig bedst muligt på din værnepligtstid. Det er vigtigt for at undgå eventuelle skader og have bedst mulig chance for at gennemføre med et godt resultat.

Du kan finde træningsvejledning på vores app "Træn med Forsvaret", som du finder både i App-store og på Google Play.

Læs mere om app’en her

Nej, det er ikke et krav, men det er en god ide, at du træner op inden. Det vil være til din egen fordel, når du starter i værnepligten.

Under selve værnepligten skal du forvente at deltage i en del fysiske opgaver, herunder kunne gå marchture med fuld oppakning, bære våben og lignende.

Der vil være lektioner i militær fysisk træning undervejs, hvor du også lærer hvilke muskler, det er gode at træne, men det er klart en fordel at have trænet op, inden du påbegynder din værnepligtstjeneste.