Fortsæt til indhold

Konstabel i Søværnet

Kommunika­tionsgast i Søværnet

scroll down

Vil du være en del af holdet, som tilsikrer kommunikationen på Søværnets skibe?

 

Som kommunikationsgast sikrer du, at enheden altid kan komme i kontakt med land, fly og andre sejlende enheder.

I forbindelse med din ansættelse vil du gennemgå en indledende træning, benævnt funktionsuddannelse af ca. tre måneders (fire – seks måneder, hvis ikke du har gennemført Søværnets Basisuddannelse) varighed i anvendelsen af Søværnets kommunikationssystemer, datasikkerhed, netværk, radioteori og grundlæggende radioprocedurer på Søværnets Center for Taktik i Frederikshavn. Efterfølgende udstikkes du til tjeneste ombord på et orlogsskib med base i Frederikshavn eller Korsør alt efter Søværnets behov og dine ønsker. Det er ikke et krav, at du bor i nærheden af dit tjenestested.

I din første periode ombord på din enhed oplæres du i brugen af radioudstyr og distribuering af signaltrafik mellem militære enheder. Efter en periode på mellem 12–24 måneders tjeneste forventes du at gennemføre den næste træningsperiode på Søværnets Center for Taktik, hvor dine færdigheder yderligere opbygges og du vil få muligheden for at håndtere militært sikkerhedsudstyr (kryptografisk udstyr). Ligesom du har mulighed for at blive sergent, hvis du har ønske om at kombinere din faglighed med ledelse.

Som kommunikationsgast skal du påregne ca. 120-160 sejldage om året alt afhængig af skibsklasse. Hertil vil der skulle påregnes vagttjeneste og kursus, mens enheden er på flådestationen.

 

Løbende afprøvning og ansættelse!

 
Søværnet har identificeret et behov for at få ansat egnede ansøgere som

kampinformationsgast,
kommunikationsgast,
elektronikfagtekniker og
automatiktekniker.

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn

 • Marineelev (første fire måneder): Ca. 8.500 kr. mdr. - hertil kostpenge ca. 5.200 kr. mdr. (skattefri).
 • Marinekonstabel (under uddannelse): Ca. 20.000 kr. mdr.
 • Marinekonstabel (efter uddannelse): Ca. 24.000 kr. mdr.
 • Marinekonstabel - Løneksempel: Ca. 32.000 kr. mdr. (ved 130 sejldage).

Ansættelsesforløb
Alle ansøgere skal gennemføre afprøvningen og sikkerhedsgodkendes.
 

 • Ansøgere med militær basisuddannelse:
  - Søværnets Basisuddannelse antages efter individuel aftale med Søværnet, da der f.eks. skal tages hensyn til nuværende job der skal opsiges eller andet.

  - Hærens/Flyvevåbnets Basisuddannelse antages på førsteledige basisomskolingshold (BTS) i Frederikshavn. Hvis der er en periode mellem BTS og uddannelsesstart, vil de blive tilknyttet et skib.

 • Ansøgere uden tidligere militær basisuddannelse:
  - Opstart på første ledige hold på Søværnets Basisuddannelse (SBU) i Frederikshavn. Hvis der er en periode mellem SBU og uddannelsesstart, vil de blive tilknyttet et skib.


Hvad er ansøgningsfristen?
1. november 2024.

Hvornår starter jeg?
I Frederikshavn, og løbende opstart efter individuel aftale og uddannelsesmæssig baggrund.

Hvornår er der afprøvning?
Løbende afprøvning i København.


Adgangskrav

Forud for din ansøgning skal du have udfyldt en synsattest.

Hent synsattest her

Attesten skal udfyldes af en øjenlæge eller en optiker og vedhæftes din ansøgning.

Der er nogle adgangskrav, du skal opfylde

 • Du skal have bestået Folkeskolens afgangsprøve med minimumskarakter 02 eller tilsvarende i dansk, engelsk og matematik.

Hvis du mener at opfylde dem, kan du ansøge.
Vi gennemgår din ansøgning og hvis du findes egnet vil du blive inviteret til en afprøvning.
Afprøvningen foregår ved Forsvarsministeriets Personalestyrelse, Center for Rekruttering og Karriere og består af følgende: 

 

Du skal også kunne sikkerhedsgodkendes. Find ud af hvad en sikkerhedsgodkendelse betyder 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om uddannelsen, så kontakt os på telefon 72819000 mandag til torsdag kl. 10-14, fredag kl. 10-12 eller på mail fps-ktp-vej-stu@mil.dk

Uddannelsens opbygning

Min fremtid

Søværnet som arbejdsplads giver et dig et væld af unikke muligheder for at vælge forskellige former for karriereveje – alt efter dine ønsker og kvalifikationer:

 • Fortsat specialisering inden for dit fagområde som marinekonstabel gennem efter- og videreuddannelseskurser, som giver dig et bredere fagligt fundament og forståelse.
 • Sergentuddannelse og fagkursus. Sergenter med speciale i kommunikation har som primær opgave at udvikle og træne konstabler på radiostationen og bidrager her med en vigtig del af den enkeltes personlige udvikling. Der er også mulighed for at blive tilknyttet Søværnets Center for Taktik som instruktør og være med til at præge og uddanne nye kommunikationsgaster.
 • Den militære akademiuddannelse giver mulighed for udnævnelse til de højere sergentniveauer, hvortil arbejdsopgaver og –ansvar stiger.
  Læs mere om Den militære akademiuddannelse

 • Løjtnantsuddannelse i Søværnet.
  Læs mere om Løjtnantsuddannelserne i Søværnet