Fortsæt til indhold
JTAC uddannelsen

Leder

Joint Terminal Attack Controller

scroll down

Skal du være fighter-pilotens øjne på kamppladsen?

Vil du være den, der udpeger målet for piloten, og dermed sikrer, at de rigtige mål rammes under hensyntagen til egne styrkers sikkerhed? Vil du samtidigt være Ground Force Commanderens ekspert, når det drejer sig om Close Air Support (CAS)?

Som Joint Terminal Attack Controller (JTAC) er du helt konkret kamp-pilotens øjne på kamppladsen og den taktiske flyveleder, der bringer flystøtte til kampen på jorden. Dine opgaver vil spænde bredt, men din primære opgave vil være at rådgive og støtte din Ground Force Commander i forhold til anvendelse og integration af CAS med de øvrige ildstøttemidler, og på hans ordre, og i tæt samarbejde med fighter piloten, kunne eksekvere. Samtidigt skal du de-conflicte aktiviteterne i luftrummet, så flyene kan operere sikkert.

Du sikrer dermed at kampflyenes hurtighed og fleksibilitet indsættes med maksimal effekt på kamppladsen. Du kommer til at have mange bolde i luften, så det er vigtigt, at du kan holde hovedet koldt og bevare overblikket og roen. Derudover anbefales det, at du har gode planlægnings-, koordinations- og samarbejdsevner.

Så hvis du ønsker en fremtid, hvor du specialiserer dig i koordination af fly på kamppladsen, så er uddannelsen som JTAC måske noget for dig?

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn under uddannelsen?
Din løn afhænger af din nuværende grad og ansættelsesforhold.

Hvor lang tid tager uddannelsen?

10 uger efterfulgt af cirka 1½ års funktionsuddannelse ved din enhed. For at opretholde operativ status, skal du løbende gennemføre vedligeholdende træning. Det forventes, at du bliver i jobbet i mindst 4 år.

Hvad er ansøgningsfristen?
8. januar 2023.

Hvornår starter jeg?
Ca. 08. maj 2023.

Ansøgning
Til din ansøgning skal du vedlægge:
- En motiveret ansøgning.
- Et CV.
- Et eksamensbevis.
- Evt. en FOKUS Bedømmelse.


Adgangskrav

JTAC kurset har en høj grad af kompleksitet og en meget stejl indlæringskurve. Som følge af dette stilles der yderst høje krav til eleverne; og det er langt fra alle, der har hvad der skal til for at bestå.

For at tilsikre en høj beståelsesprocent og minimere ressourcespildet, stiller Flyvevåbnet derfor en række krav, som skal opfyldes, inden elever kan få lov til at indtræde på kurset.

FOR AT KOMME IND SKAL DU

  • Være sergent/oversergent/seniorsergent eller premierløjtnant/kaptajn. 
  • Have gennemført mindst fire års tjeneste.

Opfylde forsvarets basale og særlige helbredskrav
Kunne sikkerhedsgodkendes til 'hemmeligt'


Bestå optagelsesprøven
JTAC optagelsesprøverne strækker sig over to dage, og afholdes 30.-31. januar og 1.-2. februar 2023 af Forsvarets Rekruttering på Nyholm (København). Optagelsesprøverne består af: 

• Sprogtest
• Kognitive tests
• Interview med psykolog
• Fremstilling for bedømmelseskommission

Forud for optagelsesprøven skal du: 

  • Have bestået Forsvarets basistest (styrke-/løbetest)
  • Have en gyldig helbredsundersøgelse


Når alle ansøgere er blevet afprøvet sender vi et svar på din ansøgning til din e-boks.

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om Joint Terminal Attack Controller uddannelsen, kan du kontakte Programme Manager på 4087 0393 mandag til fredag kl. 7.30-18.00.

Uddannelsens opbygning

  • 9 uger i Karup

  • 1,5 år ved Danske Artilleriregiment

Eksplosion

Min fremtid

Som færdiguddannet JTAC vil du indgå i et ildstøtte batteri under 1. Brigade. Herfra støtter du Hærens enheder i international og national regi. Du vil årligt skulle vedligeholde din uddannelse, der er nødvendig for at opretholde din status.

Læs mere om udsendelse med Forsvaret