Fortsæt til indhold

Konstabel i Flyvevåbnet

Flyveinformations-operatør

Skal dit kommende arbejde være i kontrolcentralen i Kastrup Lufthavn, og vil du være med til at sørge for, at militære luftfartøjer i dansk luftrum kommer sikkert rundt?

 

Så bliv flyveinformationsoperatør ved Eskadrille 515.

Som flyveinformationsoperatør (FIO) vil du i tæt samarbejde med piloter og flyveledere sikre, at flyvevåbnets luftoperationer afvikles sikkert og effektivt døgnet rundt, året rundt. 

Gennem radarbillede og radiokommunikation er du ansvarlig for at give militære luftfartøjer trafikinformation om andre luftfartøjer, vejrforhold, alarmeringstjeneste mv. Ligeledes er du med til at afsende og behandle militære flyveplaner i rollen som Military Data Assistant (MDA), og har en central rolle i koordinationen mellem civile/militære enheder, nationalt og internationalt.

Dit arbejde indeholder både operative vagter samt administrativt arbejde med relation til dit faglige virke som FIO.

Ønsker du en fremtid, hvor du sammen med dine kolleger udgør hjertet af den danske militære lufttrafik, som aldrig står stille? Så er uddannelsen som flyveinformationsoperatør helt sikkert noget for dig.

 

Her er din virkelighed

Hvad bliver min løn under uddannelsen?
Afhængig af anciennitet og grad får du grundløn og militærtillæg. ca. kr. 19.000-21.000.

Hvad bliver min løn, når jeg er uddannet?
Som færdiguddannet flyveinformationsoperatør vil du modtage fagligt tillæg samt arbejdstidsbestemte ydelser.

Startløn som færdiguddannet (konstabelgruppen):
Grundløn + militærtillæg + variable ydelser + funktionstillæg = ca. kr. 32.000 (månedsløn, brutto).

Slutløn efter 11 år (konstabelgruppen):
Grundløn + militærtillæg + variable ydelser + funktionstillæg= ca. kr. 47.000 (månedsløn, brutto).

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Ca. halvandet år inkl. forsvarets basisuddannelse. Ca. 14 måneder uden basisuddannelse.

Hvad er ansøgningsfristen?
Tilmeldingsfristen for Open Space (1. selektion) er 6. oktober 2024.

Vi opfordre til, at søge så tidligt som muligt, da afprøvningen lukker, når vi har nok kvalificerede ansøgere.

Har du tidligere gennemført en fuld afprøvning til flyveinformationsoperatør ved Forsvaret eller gennemført FEAST ved en anden test-udbyder, og ønsker du at søge uddannelsen igen, skal du IKKE tilmelde dig Open Space, men i stedet skrive til os på fps-ktp-udv@mil.dk.

Hvornår starter jeg?
Det afhænger af din baggrund.

Du skal påregne at starte på Flyvevåbnets Basisuddannelse i februar 2025. 

Derefter opstart på flyveinformationsoperatør-uddannelsen i slut august/start september 2025.

tjenestegørende:
Du starter direkte på flyveinformationsoperatør-uddannelsen i slut august/start september 2025.


Hvornår er der afprøvning?

Open Space afvikles løbende i perioden juni-oktober 2024 og er ens for flyveleder- og flyveinformationsoperatør uddannelsen. 

Du kan se de præcise datoer, når du vælger ”Book plads”.

Kommer du videre til 2. selektion kan du forvente at blive inviteret til en afprøvningsdag i løbet af november 2024.Adgangskrav

For at søge uddannelsen skal du være fyldt 18 år ved uddannelsesstart, have gode engelsk kundskaber og have folkeskolens afgangsprøve med minimum karakteren 04 eller tilsvarende i fagene dansk, engelsk og matematik. Derudover skal du enten være vurderet uddannelsesparat til minimum HF jf. undervisningsministeriets retningslinjer, have gennemført en ungdomsuddannelse eller have 2 års erhvervserfaring.

For at komme ind skal du:

Bestå optagelsesprøvens 1. og 2. selektion. Herefter udvælges egnede ansøgere til 3. selektion og optag på uddannelsen. Har du tidligere været afprøvet til flyveinformationsoperatør skal du skrive til fps-ktp-udv@mil.dk

Computerbaserede prøver BPP (sessionsprøven) og First European Air Traffic Controller Selection Test (FEAST). BPP er initial testen. Den skal klares på et bestemt niveau. Gør du ikke det, går du ikke videre til FEAST. FEAST skal bestås for at gå videre til næste selektion.

Du har nu mulighed for, at forberede dig på FEAST-prøverne.

EUROCONTROL som ejer testene, har udviklet en træningsplatform, som ansøgere til flyveleder- og flyveinformationsoperatør uddannelsen gratis kan benytte. Der skal oprettes en brugerkonto, for at kunne tilgå platformen. Læs EUROCONTROLs vejledning og FAQ grundigt inden du går i gang.

Du finder træningsplatformen her

Du kan finde generel information om FEAST her

Helbredsundersøgelse for ikke-tjenestegørende ansøgere, interview med psykolog, samtale med kommende ledere og information om løn- og kontraktforhold. Søger du uddannelsen som tjenestegørende, er det et krav, at du har en gyldig helbredsvurdering som egnet uden begrænsninger.

Til 2. selektion skal du også gennemføre Forsvarets basistest (styrke-/løbetest)

2-dages flyvemedicinsk undersøgelse. Flyvemedicinsk godkendelse er en forudsætning for, at du kan optages på uddannelsen. For at komme til 3. selektion skal du også kunne opfylde Forsvarets basis helbredskrav, samt de skærpede helbredskrav til uddannelsen - Læs om helbredskrav her

Derudover skal du også kunne sikkerhedsgodkendes - Få mere information om sikkerhedsgodkendelsen her

 

Når alle ansøgere er blevet afprøvet, sender vi et svar på din ansøgning til din e-boks. Efterfølgende er det Flyverkommandoen og ESK 515, som afgør om du tilbydes optag på uddannelsen og dermed skal til 3. selektion.

 

Har du spørgsmål?

Vil du vide mere om Flyvevåbnets uddannelser, kan du kontakte os på 2551 1899 mandag til fredag kl. 7.30-18.00.

Uddannelsens opbygning

Min fremtid

Som færdiguddannet flyveinformationsoperatør vil du bestride en stilling i Kastrup Lufthavn, i den militære del af kontrolcentralen. Du vil kunne blive udsendt i internationale operationer, samt deltage i national øvelsesvirksomhed, hvor dine specialistkompetencer vil komme i spil. 


Internt ved Eskadrille 515 vil du have mulighed for at tilegne og udvikle dine kompetencer som flyveinformationsoperatør, samt løbende påtage dig øget ansvar inden for dine interesse områder. Der er ansat flyveinformationsoperatører med rang af flyverkonstabel og sergent, og med mulighed for at nå niveauet seniorsergent.


Læs mere om udsendelser med Forsvaret

Ofte stillede spørgsmål

Uddannelsen til FIO gennemføres dels ved en civil udbyder i Kastrup Lufthavn og dels ved ESK515.

Det tager ca. et år. 

Du skal først gennemføre et basic-modul på ca. 8 uger, der bl.a. indeholder navigation, meteorologi, lufttrafikregler osv.

Derefter ca. 8 uger samme sted, hvor du får radiotelefoni og uddannes på radar.

Så skal du på lokalkursus ved ESK515 i ca. 4 uger.

Sidste del er 4 faser on the job training (OJT). 

Som udgangspunkt i treholdsskift. 

Man kan søge om leje af Forsvarets lejeboliger i Nyboder.

Nej, der er ikke tjenestepligt på FIO-uddannelsen.

Nej. Hvis du ikke allerede har Forsvarets basisuddannelse vil den blive en del af dit forløb, når du optages på uddannelsen til flyveinformationsoperatør.

Ja, basisuddannelsen uanset værn er adgangsgivende til FIO-uddannelsen.