værnepligt 8

Hæren, Søværnet og Flyvevåbnet

Cyberværnepligt

Brænder du for IT - og vil du være værnepligtig?

Nu har du muligheden for at kombinere den almindelige værnepligt med en cyber overbygning! Det er ikke længere nok, at soldater udelukkende kan betjene en riffel – Militære enheder skal kunne beskytte sig mod hacking og derfor har vi også brug for soldater, der kan kæmpe på internettet.

Som cyberværnepligtig bliver du uddannet i cyberbeskyttelse af Forsvarets operative digitale netværk, der er etableret til at understøtte Forsvarets kommando- og kontrolsystemer. Du vil blandt andet lærer du at afpatruljere cyberspace og agere på og bekæmpe de trusler, du møder. Du kan gennemføre cyberværnepligten i Hæren, Flyveåbnet og Søværnet.

Hvordan er rammerne under uddannelsen?

Hvor lang tid tager uddannelsen?
Udddannelsen tager i alt 10 måneder opdelt i tre faser.

Hvornår starter jeg?
Fra februar 2020 starter det første hold cyberværnepligtige i Forsvaret. Du kan endnu ikke tilmelde dig, men det vil snart blive muligt. 

Hvor meget tjener man?

Under uddannelsen får du 7.837 kr/mdr. (skattepligtigt). Derudover får du kr. 215 pr. kalenderdag i kostgodtgørelse (skattefrit).

Hvor skal jeg bo?
Cyberværnepligten kan gennemføres ved de tre værn, som i forvejen har værnepligtige. Du bor derfor på kasernen med de øvrige værnepligtige.

Hvilke adgangskrav er der?
 • Du skal være erklæret 'egnet' eller 'begrænset egnet' på Forsvarets Dag
 • Du skal være fyldt 18 år
 • Bestået Folkeskolens Afgangsprøve med gode karakterer i fagene dansk og engelsk.
 • Sproglige/skriftlige kompetencer i dansk (læse, forstå og skrive tekniske dokumenter) og engelsk (læse og forstå tekniske dokumenter).
 • Kendskab til modulopbygning af en computer.
 • Kendskab til installation af klient operativsystem.
 • Generel Netværksforståelse.
 • Kunne sikkerhedsgodkendes til HEMMELIGT

Har du spørgsmål?
Vil du vide mere om mere om uddannelsen, kan du kontakte os på 72819000 mandag til torsdag kl. 8.00-14.00 og fredag kl. 8-11.
Hvilke moduler består uddannelsen af?
 • Søværnet, Hæren eller Flyvevåbnet (4 mdr.)

  De første 4 måneder gennemfører du Hærens, Søværnets eller Flyvevåbnets basisuddannelse sammen med øvrige værnepligtige og den kan tages over hele landet. 
 • Fredericia (5 mdr.)

  Efter basisuddannelsen bliver du samlet med andre cyberværnepligtige ved Føringsstøtteregimentet i Fredericia. Her gennemgår du et IT- og cybergrundforløb, hvor du får grundlæggende viden og færdigheder til at bidrage med basal cyberbeskyttelse af IT-netværk. Du vil udvikle kompetencer indenfor forståelse af kryptering, datasikkerhed, netværk, servere og operativsystemer. Derudover vil du også opnå viden om programmering og forskellige programmeringssprog samt få kompetencer til at forhindre cyberangreb.
 • Søværnet, Hæren og Flyvevåbnet (1 mdr.)

  Den sidste måned kommer du i on-the-job training ved Søværnets, Hærens og Flyvevåbnets operative enheder og får erfaring med beskyttelse af skarpe netværk. On-the-job trainingen afsluttes med en cyberøvelse ved Føringsstøtteregimentet, hvor Forsvarets Efterretningstjeneste og Center for Cybersikkerhed støtter med at udfordre dig på din viden, færdigheder og kompetencer.
Studerende officer

Hvordan kan min karriere udvikle sig?

Internettet udvikler sig hurtigt og cybertruslerne mod samfundet stiger konstant. Som cyberværnepligtig får du en grundlæggende viden om cyberbeskyttelse og får også mulighed for at bygge videre på din viden for det resterende samfund f.eks. som it-supporter, datatekniker eller lignende. Cyberværnepligten kan altså være dit springbræt til uddannelses- og karrieremuligheder både i og uden for Forsvaret.