Fortsæt til indhold
Pilot 4

dine muligheder som pilot

Flytyper

Lorem ipsum dolor sit amet

consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.

Jagerpilot

En af de tre flytyper, du kan uddannes i hos Forsvaret, er jagerfly. Som uddannet jagerpilot flyver du kampfly (på nuværende tidspunkt F16 men fra 2023 vil F-35 være fuldt operationelt) og opererer i jagerflyformationer bestående af op til flere fly.

F-16 Fighting Falcon er et såkaldt multi-role kampfly, som kan fungere både som jager- og bombefly. Flyet har siden begyndelsen af 1980’erne været Flyvevåbnets spydspids. Alle computersystemer og øvrige våbensystemer er opdateret løbende, så flyet er et fuldt moderne kampfly. F-16 bruges i internationale operationer i blandt andet Irak, Libyen og Afghanistan og bidrager dagligt til overvågning af det danske luftrum. Med tophastighed kan flyet komme fra Gedser til Skagen på kun 12 minutter.

F-35 kampflyets opgaver bliver fortsat at bidrage til overvågning af dansk og tilstødende luftrum, afvisning af krænkelser af dansk luftrum samt forebyggelse af konflikter og krig.

Din uddannelse tager op til 4 år, hvor du specialiserer dig til kampfly undervejs i uddannelsen.

Helikopterpilot

En anden flytype, som du kan uddannes i, er helikopter. Som uddannet helikopterpilot i Forsvaret flyver du helikopter i international og nationale missioner. Redningshelikopteren er indrettet som en flyvende skadestue. Hvis den skal bruges til troppetransport, bliver helikopteren udstyret med flere siddepladser og en avanceret selvbeskyttelsespakke, og den er også udstyret til at kunne kaste faldskærmstropper ud.

Fennec er en let helikopter, der bruges til let transport, observation og eftersøgning af eksempelvis savnede eller efterlyste personer og den kan også bruges som politiets øjne i luften. Samtidig kan helikopteren bruges til indsættelse af Forsvarets Specialkorps.

Seahawk er Danmarks nye skibsbasered helikopter. Helikopteren løser opgaver både nationalt og internationalt herunder i Arktis. Blandt opgaverne er: Farvandsovervågning, antipirateri-operationer, suverænitetshævdelse, fiskeriinspektion, støtte til boarding, transportopgaver, eftersøgning og redning. Helikopteren kan også yde støtte til landmilitære operationer som fx evakueringer og nødhjælpsopgaver.

Din uddannelse som helikopterpilot tager op til 4 år, hvor du specialiserer dig til helikopter undervejs i uddannelsen.

Transportpilot

Du kan også uddannes i transportfly. Som uddannet transportpilot i Forsvaret kommer du verden rundt og flyver transportfly i international og nationale missioner. Når der skal flyttes personel eller fragtes gods, er det Hercules-flyet, der bliver brugt. Flyet kan udstyres med hospitalsmoduler til fragt og behandling af syge og sårede.

Challenger bliver brugt til flere forskellige opgaver bl.a. som transportfly for Kongehus, Regering og Forsvarets ledelse. Flyet bliver også brugt både i kampen mod olieudslip og anden havforurening samt i eftersøgningen af nødstedte til søs. Challengeren udfører også fiskeriinspektion fra luften i både dansk, grønlandsk og færøsk farvand. Flyet har endvidere været indsat i NATOs antipiraterioperation.

Din uddannelse tager op til 4,5 år, hvor du specialiserer dig til transportfly undervejs i uddannelsen.